Bombardovanje u Siriji – veliki preokret

Izvor: Deutsche Welle, 23.Sep.2014, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bombardovanje u Siriji – veliki preokret

Predsednik Obama je odasvud samo povlačio vojsku, ali sada je udario na IS u Siriji punom snagom i uz pomoć arapski saveznika – što u svom komentaru hvali Aleksandar Kudašef.

Na Bliskom istoku se desio preokret. SAD su odlučno udarile na IS u Siriji – tamo gde „Islamska država“ ima svoje glavno uporište – u Raki sa okolinom. I to nisu udarile same, već sa arapskim saveznicima! Među njima je i >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Saudijska Arabija, koja je pod sumnjom da je podržavala i finansirala IS. To pokazuje da SAD nisu same ušle u rat protiv islamskih fundamentalista u Siriji i Iraku. One traže veći savez, i pored toga što do sada nisu dobile mandat UN. A tradicionalni partneri Vašingtona, Velika Britanija i Francuska, principijelno su spremne da se priključe udaru.

Da li Asad profitira od borbe protiv IS?

To je preokret na Bliskom istoku. Jer, iako sirijskog vlastodršca Bašara al Asada niko nije pitao sme li i može li da bombarduje po njegovoj zemlji, podeljenoj i opustošenoj građanskim ratom, može biti da će Asad najviše profitirati od rata protiv IS. Asad je do sada bio parija na Bliskom istoku, autokrata i vlastodržac odgovoran za oko 200.000 mrtvih i za milione izbeglica. Ali u borbi, u ratu protiv islamističke paravojske, Asad odjednom može da postane strateški i taktički partner. Izbor između Asada i IS je politički neukusan, ali u slučaju dvojbe, Alijansa će dati prednost Asadu.

Alpeksander Kudašef, DW

Rat protiv IS koji je počeo vazdušnim napadima je preokret i za američkog predsednika Obamu. Dobitnik Nobelove nagrade za mir je želeo da SAD više ne vode ratove. Povukao je američke trupe iz Iraka, povlačenje iz Avganistana je počelo a krajem sledeće godine će biti završeno. SAD su sa Obamom bile velika sila u povlačenju; neki su govorili čak o renesansi izolacionizma. Sada su ponovo vojno aktivne na Bliskom istoku. Trenutno, kako kažu, samo iz vazduha a ne i na tlu. Ali, koliko dugo će takav stav moći da se održi kada znamo da vojno istorijsko iskustvo pokazuje da se ratovi dobijaju na tlu? Naravno – uz velike gubitke.

Borba protiv IS mora da se vodi i u Evropi

Ovo je preokret i u političkoj odlučnosti da se IS ne suzbija, već da se uništi. Medijski inscenirana neverovatna brutalnost islamista, njihova želja da kulturno unište Bliski istok i okončaju njegovu hiljadugodišnju raznovrsnost, nije prihvaćena. Ovaj rat protiv verskih ratnika iz ranog srednjeg veka je zaista rat protiv terorizma. Protiv islamizma. Ali, borba protiv fascinacije iskonski shvaćenog islama tek počinje. Ne samo na Bliskom istoku, već i u Evropi i Nemačkoj, gde su hiljade mladih ljudi spremne da pođu u smrt za Alaha.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.