Asad i Hezbolah u borbi za Kusair

Izvor: RTS, 25.Maj.2013, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asad i Hezbolah u borbi za Kusair

Najmanje 22 osobe poginule, a više desetina ranjeno u borbi Asadovih snaga i libanskog Hezbolaha protiv pobunjenika u Kusairu. U sukobima na severu Libana, gde su se sukobili sunitski muslimani i Alaviti, više od 28 žrtava. Lider libanskog Hezbolaha obećao svojim pristalicama da će odneti pobedu u Siriji, gde podržavaju Asadov režim.

Poginule najmanje 22 osobe u borbi Asadovih snaga i Hezbolaha protiv pobunjenika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Kusairu, dok su desetine povređene. U sukobima sunitskih muslimana i Alavita u Libanu stradalo 28 ljudi.

Lider libanskog Hezbolaha šeik Hasan Nasralah obećao je svojim pristalicama da će odneti pobedu u Siriji, gde podržavaju režim Bašara el Asada.

"Bitka je naša... i obećavam vam pobedu", rekao je u obraćanju s tajne lokacije, putem video linka.

Pad Asadovog režima mogao bi doprineti jačanju ekstremista i gurnuti Bliski istok u "mračni period", ocenio je Nasralah i poručio da njegova šiitska grupa neće biti pasivna dok je njen glavni saveznik u Damasku pod napadom.

Vojska sirijskog predsednika Bašara el Asada, zajedno sa libanskim Hezbolahom, sukobljava se sa pobunjenicima kako bi zauzela okupirane teritorije u pograničnom gradu Kusairu.

Pobunjenici, koji žele da svrgnu Asada, rekli su da su dodatni tenkovi raspoređeni oko Kusaira.

"Nisam video ovakav dan otkako je sukob počeo", rekao je aktivista Malek Amar preko Skajpa. "Granatiranje je bilo intenzivno, kao da pokušavaju da unište ceo grad, kuću po kuću", rekao je Amar, prenosi Rojters.

Ovaj grad je Asadu važan, jer se nalazi na koridoru koji povezuje uporišta njegovih snaga, Damask, i gradove na mediteranskoj obali, dok za pobunjenike predstavlja značajnu liniju snabdevanja ka Libanu, prenosi AP.

Intenzivni artiljerijski napadi mogli su se čuti i u pograničnim zonama sa Libanom kao i u sirijskom gradu Homsu.

Borbe za Kusair, kako tvrdi AP, ukazuju na rastuću ulogu libanskog Hezbolaha u građanskom ratu u Siriji. Oni su prvobitno minimizirali svoje učešće, ali to više nisu mogli da rade kada je nekoliko desetina boraca ubijeno u Kusairu, a potom uz počasti sahranjeno u Libanu, napominje američka agencija.

Današnje borbe vode se uoči očekivanog govora vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha, kojim će popodne biti obeleženo izraelsko povlačenje iz južnog Libana 2000. godine, koje Hezbolah svake godine slavi kao značajnu vojnu pobedu.

Prethodno je na severu Libana poginulo 28 osobau sukobima između sunitskih muslimana i Alavita, ogranka šiitskih muslimana, kojima pripada sirijski predsednik Bašar al Asad, saopštile su snage bezbednosti u toj zemlji.

U borbama u libanskom Tripoliju koje traju već šest dana korišćene su bombe, minobacači i artiljerijska vatra. Reč je uglavnom o sukobima između stanovnika koji podržavaju pobunjenike protiv Asada i Alavita koji ga podržavaju.

Sukobi su se smirili u zoru, ali snajperisti još uvek deluju u ovom području, preneo je AFP.

Izvori navode da je od kada su prošle nedelje izbile borbe u tom gradu poginulo najmanje 204 ljudi, a četvrtak je bio najkrvaviji dan sa 11 ubijenih.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Asad i Hezbolah u borbi za Kusair

Izvor: Akter, 26.Maj.2013, 09:18

Najmanje 22 osobe poginule, a više desetina ranjeno u borbi Asadovih snaga i libanskog Hezbolaha protiv pobunjenika u Kusairu

Nastavak na Akter...

Dve rakete „grad“ pale na Bejrut

Izvor: Vostok.rs, 26.Maj.2013

26.05.2013. -..Dve rakete „grad“ su pale na četvrt Bejruta gde se nalazi sedište Hezbolaha. Poginulih nema. Ranjeno je nekoliko ljudi. Raketni napad je usledio posle obećanja koje je lider Hezbolaha Hasan Nasralah dao u subotu da će se pokret boriti na strani sirijskog predsednika Asada. Nije...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.