Asad: Cilj pregovora je učvršćivanje primirja

Izvor: N1 televizija, 19.Jan.2017, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asad: Cilj pregovora je učvršćivanje primirja

Sirijski predsednik Bašar al Asad rekao je da će pregovori između vlasti i pobunjenika koji treba da počnu u ponedeljak u Astani, glavnom gradu Kazahstana, biti usmereni na jačanje prekida vatre koje je na snazi od kraja decembra.

"Mislim da će na početku pregovori biti usmereni na prekid vatre. Time će se zaštititi životi ljudi i omogućiti dostavljanje pomoći u razne oblasti Sirije", rekao je Asad za japansku >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << televiziju TBS, proizilazi iz odlomaka razgovara koji su objavljeni u Damasku.

Pregovori, koji se održavaju pod pokroviteljstvom Turske, Rusije i Irana, treba da počnu u ponedeljak u glavnom gradu Kazahstana. Turska podržava pobunjenike, a Rusija i Iran sirijske vlasti.

Moskva i Ankara izdejstvovali su primirje između vladinih snaga i pobunjenika 30. decembra, koje se nekako održava uz povremeno izbijanje nasilja, posebno kod Damaska.

Sirijske vlasti postigle su sporazume koje nazivaju sporazumima o pomirenju. Prema tim sporazumima, pobunjenici, koje sirijske vlasti nazivaju teroristima, treba da napuste neke oblasti, a za uzvrat će biti prekinuto bombardovanje i opsada.

Bašar al Asad smatra da ako se slični sporazumi postignu u Astani, pobunjenci treba da predaju oružje i da dobiju amnestiju od vlade.

"To je jedina stvar kojoj možemo da se nadamo u ovom trenutku", rekao je Asad.

Ovu vrstu sporazuma jako kritikuju UN i pobunjeničke grupe.

Većina pobunjeničkih grupa najavilo je da će učestvovati na razgovorima u Astani, osim vodeće grupe Ahrar al Šam, koja je saopštila da neće ići.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.