Analitičari iz SAD: Rusija u Siriji postigla cilj

Izvor: B92, 28.Dec.2015, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari iz SAD: Rusija u Siriji postigla cilj

Vašington -- Ruske vojne operacije u Siriji bile su uglavnom uspešne, a njihova cena relativno niska, preneo je Rojters, pozivajući se na ocene američkih analitičara.

Tri meseca od početka vojne intervencije u Siriji, ruski predsednik Vladimir Putin je postigao svoj glavni cilj stabilizovanja vlade Bašara Asada i mogao bi još godinama da vodi vojne operacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovog intenziteta uz relativno mali trošak, rekli su američki vojni analitičari britanskoj agenciji.

Ove procene su u suprotnosti sa tvrdnjama američkog predsednika Barak Obame i njegovih glavnih saradnika da je Putin krenuo u loše zamišljenu misiju podrške Asadu, koju će teško moći sebi da priušti i koja će verovatno propasti, podseća Rojters.

"Mislim da je nesporno da je Asadov režim, uz rusku vojnu podršku, danas u boljem položaju nego ranije", izjavio je jedan zvaničnik američke vlade koji je želeo da ostane anoniman.

Od kada je kampanja počela 30. septembra, Rusija je imala minimalan broj žrtava i spremno pokriva troškove operacije koje analitičari procenjuju na milijardu do dve milijarde dolara. Rusija finansira rat iz redovnog godišnjeg vojnog budžeta koj iznosi oko 54 milijarde dolara, rekao je jedan američki obaveštajac.

Putin je rekao da intervencija ima za cilj stabilizaciju Asadove vlade i podršku u borbi protiv Islamske države.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.