Američki tinejdžer među zarobljenim džihadistima

Izvor: B92, 09.Jan.2019, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki tinejdžer među zarobljenim džihadistima

Kurdske YPG saopštile su da su njihovi borci u istočnoj Siriji zarobili osam stranih boraca iz redova ID, među kojima je i tinejdžer iz SAD.

Saopšteno je da su ekstremisti zarobljeni ranije ove nedelje u provinciji Deir Ezor, gde Islamska država i dalje drži džepove teritorije i gde traju žestoke borbe.

Zarobljeni su po jedan državljanin SAD, Nemačke, Ukrajine i Rusije i po dva Tadžikistanca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Uzbekistanca.

Amerikanac je identifikovan kao 16-ogodišnji Sulaj Noa Su.

U američkom Stejt departmentu je nezvanično rečeno da znaju za izveštaje ali da nemaju komentar.

YPG su u nedelju objavile da su zarobile pet boraca, od čega dva Amerikanca. Stotine inostranih pripadnika Islamske države se nalaze u kurdskim pritvorskim centrima na severu Sirije, a među njima je dosta Evropljana.

Zapadne zemlje nisu voljne da prime nazad građane povezane s Islamskom državom, ne želeći ni pravne izazove koji bi išli sa suđenjem ni moguće bezbednosne rizike ako bi oni bili oslobođeni.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.