Američki specijalci stigli na sjever Sirije

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Nov.2015, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki specijalci stigli na sjever Sirije

DAMASK - Prvi pripadnici specijalnih jedinica Sjedinjenih Američkih Država pristigli su na sjever Sirije gdje će uvježbavati snage umjerene sirijske opozicije i kurdske borce za borbu protiv organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) potvrdili su u četvrtak Sirijski opservatorij za ljudska prava i kurdski izvori.

Pripadnici vojske SAD-a došli su Kobane i pokrajinu Hasaki gdje će obučavati borce novoosnovane >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << arapsko-kurdske koalicije, rekao je agenciji DPA voditelj Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Kurdski izvor u Kobaneu takođe je potvrdio dolazak američkih vojnika u grad.

SAD je krajem oktobra najavio da će poslati specijalne snage koje će savjetovati pobunjenike u borbi protiv ISIL-a.

Tada je američki ministar Ashton Carter izjavio kako će njegova država pokrenuti kopnene vojne akcije u Siriji i Iraku protiv ISIL-a, ukoliko to bude potrebno.

Istakao je kako je razočaran neuspjelim naporima SAD-a da formira nove pobunjeničke sirijske snage koje bi se borile protiv pripadnika ISIL-a.

SAD je početkom oktobra promijenio program obuke i snabdjevanje sirijskih pobunjenika,  jer je za uloženih 500 miliona dolara, obučeno samo 60 boraca, umjesto planiranih 5.400. Tada su najavili novi model obuke.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.