Izvor: B92, 15.Mar.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Najmanje jedna žrtva tornada

Vašington, Atlanta -- Najmanje jedna osoba izgubila je danas život u oluji na severozapadu američke države Džordžija. Zemljotres u Oregonu.

To je nešto manje od 24 sata pošto je snažni tornado, prvi posle više od 30 godina, protutnjao kroz njenu prestonicu Atlantu, pričinivši veliku materijalnu štetu. Šef hitne službe za okrug Polk Tomas Vilson potvrdio je da je u olujnom nevremenu danas najmanje jedna osoba izgubila život, dok su lokalni mediji javili da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su poginule dve osobe, preneo je Rojters.

U okruzima severno i severozapadno od Atlante na snazi je upozorenje za opasnost od tornada, posle olujnog nevremena koje je u petak uveče pogodilo petomilionsku prestonicu savezne države Džordžije, u kome je povređeno više od 30 osoba, od kojih jedna teže.

Zemljotres u Oregonu

Snažan zemljotres jačine 5,9 stepeni potresao je danas obalu Oregona, saopštio je američki Nacionalni institut za geofiziku.

Epicentar potresa je lokalizovan na deset kilometara u dubini mora, 180 kilometara od mesta Port Orford i 466 kilometara od Portlanda. Kako javljaju agencije, lokalne vlasti za sada nisu izdale upozorenje o mogućoj opasnosti od cunamija.

Tornado sa vetrovima brzine 216 kilometara na sat ostavio je za sobom išupano drveće, prevrnute automobile, a mnoge zgrade su oštećene, uključujući sedište američke tv mreže Si-En-En.

Tornado je srušio najviši sprat industrijskog centra Fulton Koton Mil Lofts, podignutog pre 104. godine, dok je iščupano drveće srušilo najmanje 20 kuća u istorijskom centru Atlante, Kebidžtaunu.

Oko 13.000 domaćinstava u Atlanti ostalo je bez struje, a deo gradske železnice ne radi.

Kako su saopštile američke meterološke službe, reč je o prvom tornadu koji je pogodio centar Atlante, dok je prethodni, do kojeg je došlo 1975. godine, pogodio područje severno od centra grada, prenele su agencije.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.