Promiče li nam bitno iz nehaja ili svjesno ne marimo?

Izvor: PRObjave.com, 28.Okt.2014, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promiče li nam bitno iz nehaja ili svjesno ne marimo?

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Tadeja Bjažević je objavila nov tekst:
Promiče li nam bitno iz nehaja ili svjesno ne marimo? Iako u pravilu blagoglagoljiva i bez dlake na jeziku, oko ove sam teme obilazila kao mačka oko vruće kaše, odgađala, odustajala, premišljala, vagala. Teška sama po sebi, kad bih počela o njoj razmišljati, ljepila je na sebe još čitav niz razmišljanja, a ja nisam bila sasvim sigurna želim li potpuno iskreno i javno napisati što mislim i osjećam.

Kao preteču sveg tog nečeg što vam sad pišem, povukla sam i potez, kojim sam se nadala dobiti neke odgovore, no i dalje sklonija tome da sve zaboravim. I vrlo vjerojatno nikad ne biste za to ni saznali, da neki dan nisam naletjela na novinsku vijest.

Tekst kojeg je i Facebook, oglasna ploča svemira, ostao lišen u potocima podijeljenog sadržaja. Istina, ovih su dana mediji, a onda i mi, zauzeti daleko važnijom i interesantnijom temom uhićenja gradonačelnika glavnog nam grada, suzama podanika koje zbog njega teku, utaborenim braniteljima, a da bismo obratili pažnju i da bi nas netko pa onda i mi sami sebe, podsjećali, na zapravo staru vijest i uskoro lanjsku kišu.

Je li ta vijest trebala i nama biti važna? Netko je donirao dodatnih milijun dolara za obnovu poplavljenih područja regije.

Sjećate se? Proljetos je gotovo pola regije bilo do grla u vodi, klizalo nizbrdo zajedno s blatom i bujicama. Uključiv i dio Hrvatske. Naravno da se sjećate, donirali smo pomoć u robi i novcu, dijelili statuse, suosjećali, bez obzira na sve što nas posljednjih desetljeća dijeli i razdvaja. Silno se ljutili na odgovorne jer pomoć, čarobnim štapićem, nije stizala istog trena i jer se ništa ne radi. Jer nitko nije mislio prije, ne misli sad, a predviđali smo da tek neće misliti kad se voda povuče, a ljetno sunce zasja.

Iz moje perspektive gledano, pokazalo se da smo bili u pravu. S prvim zrakama sunca, doduše, prilično popišanog ljeta, pažnju su nam privukle druge teme.

Vijest koja me na kraju ipak ponukala da vam se obratim je sljedeća: Coca-Cola je donirala dodatnih milijun dolara, sveukupno, 1,7 milijuna dolara pomoći poplavljenim područjime regije.

Ja sam prva koja će reći, pa neka su. Imaju dovoljno, zarade dovoljno i previše, više je nego u redu da to učine, ionako si time čine reklamu. No, Coca-Cola nije objavila jumbo plakat o donaciji, vijest čak nije objavljena ni na njihovoj službenoj stranici za Hrvatsku, nisam primjetila ni bilo kakve druge objave, samo, gotovo štura, novinska vijest.

Razmišljam što bi se dogodilo da je ta ista Coca-Cola odlučila istu svotu novaca potrošiti na nešto drugačiju reklamu, ako smatramo da je isključivo i samo o reklami riječ. Da ih je recimo odlučila pokloniti jednom ili više svojih kupaca i fanova na području regije. Koliko dugo bi trebalo da se ta vijest i objava proširi medijima i društvenim mrežama.

Ili da je netko na primjer, potpuno suprotno, ali po tko zna koji put, odlučio svijetu razotkriti i pokazati sva opasna lica popularnog pića. Sadržaj bi se dijelio brzinom svjetlosti.

Nemojte prestati čitati, oni koji ste sad već pomislili da sam, od kad sudjelujem u projektu Coca-Cola Bloggers Network Adria, okrenula ploču do mjere da sam ih počela hvaliti, jer ne činim to.

Drago mi je da su to učinili, no to neće bitno promijeniti moje generalno mišljenje o velikim korporacijama ni uvjerenja temeljena na saznanjima da još uvijek postoji ne malo mjesta na svijetu, na kojima velike korporacije ne čine uvijek ispravne stvari.

Još manje će me ponukati da Colu pijem ili primjećujem više nego što sam to činila dosad, ali je, poput ovog ljeta u Londonu, primjećujem na drugačiji način...

Ovde se može pročitati ceo tekst http://tandtkitchen.com/2014/10/promice-li-nam-bitno-iz-nehaja-ili-svjesno-ne-marimo.html
Bloggers Network
Rajka Mamuzića 6
21000 Novi Sad
Email: kontakt@bloggersnetwork.org.rs
Web: www.bloggersnetwork.org.rs

Nastavak na PRObjave.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.