Izvor: PRObjave.com, 29.Sep.2009, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuglanje - Svetski kup, Evropski kup i Kup NBC

Budimpešta će biti domaćin Svetskog kupa (Kupa šampiona) i od srpskih klubova igraće prvaci Pionir (Subotica – žene) i Beograd "Poštanska štedionica" (muškarci). Prijavaljeno je 15 muških ekipa i čak 14 je prihvatilo da, ako se plasiraju, igraju u Ligi šampiona.Sa Svetskog kupa u Ligu šampiona plasiraće se sedam ekipa i Beograđani su potvrdili učešće u ovom takmičenju gde su pre dve gdine igrali u četvrtfinalu. U nadmetanju kuglašica prijavljeno je 13 selekcija, samo sedam je prihvatilo Ligu šampiona, što znači da će Pionir, bez obzira na plasman, sigurno učestvovati, jer se prijavio. Lane su Subotičanke igrale u finalu Lige šampiona i izgubile od Viktorije iz Bamberga.
Igraće u Budimpešti još srpskih kuglaša – u šampionu Slovačke Sportu iz Podbrezove Jovan Ćalić i svetski rekorder Vilmoš Zavarkao, a u prvaku Mađarske Segedinu Tibor Sel, Žolt Kiš i Laslo Feketre.
U Svetskom kupu, Pionir je prošle godine bio četvrti što je najbolji plasman ženskog srpskog kuglanja u ovom elitnom takmičenju. U muškoj konkurenciji Kordun Dunav osigranje iz Kljajićeva bio je treći 1997. u Augzubrgu. Titule su u 2008. u Ricingu u Austriji osvojili Miroteks iz Celja, natrofejnija ženska ekipa u Svetskom kupu sa šest titula (pet kao Miroteks, jedna kao Emo) i muški tim berlinskog Rot vajsa.
Evropski kup igraće se u Skoplju i učestvovaće nacionalni vicešampioni. U konkurenciji 11 muških ekipa Srbiju će predstavljati Niš put, sedam klubova je potvrdilo učešće u Ligi šampiona ako prođu, među njima i Nišlije. Sa ovog takmičenja u LŠ ide pet ekipa. U ženskoj konkurenciji, Srbiju će predstavljati u konkurenciji osam timova "Junaković" iz Banje Junaković, koji je potvrdio igranje u LŠ, sa još pet selekcija, što znači da će za pet mesta konkurisati šest ekipa. Prošle godine ženska ekipa Rapida iz Rumunije okitila se titulom u ovom kupu, dok je kod muškaraca slavio je mađarski Zalagerseg. U ovom takičenju srpsko kuglanje imalo je mnogo uspeha: 2000. u Skoplja ženska ekipa novobečejskog Jedinstva osvojila je prvo mesto, muški tim Metalca iz Gornjeg Milonovca bio je drugi 2002. u Prerovu, ženski tim Pionira bio je 1997. u Hunedoari treći, a muška selekcija Crvena zvezda je bila četvrta 1998 u Klagenfurtu...
Kup NBC federacije (igraju po dva predstavnika zemlje - pobednik nacionalnog kupa i još jedna ekipa po prijavi), odigraće se na kuglani sa osam staza u Banji Junaković kod Apatina. Prijavljena je 21 muška ekipa i čast srpskog kuglanja braniće Partizan iz Beograda i Kanjiža. Osam timova potvrdilo je ušešće za Ligu šampiona, među njima i oba srpska predstavnika, ali sa ovog takmičenja mesto u elitnom društvu obezediće samo tri ekipe. U ženskoj konkurencij igraće 18 ekipa, od srpskih klubova SPC Vojvodina iz Novog Sada i Kristal iz Zrenjanina. Za tri mesta u LŠ prijavilo se pet ekipa. Srpski predstavnici nisu se izjasnili za igranje u Ligi šampiona.
Prošle godine slavio je u Kupu NBC ženski tim rumunskog Rapid Voince i muški tim mađarskog Zalaegersga. U ovom takmičenju ženska ekipa SPC Vojvodine je 2005. u Novom Sadu bila druga a muški tim Poštanske štedionice bio je 2007. u Augzburgu - četvrti.
Kuglaški savez Srbije
Deligradska 27/III
11000 Beograd
Tel: + 381 11 2645780
Web: www.kuglanje.cilj.org

Nastavak na PRObjave.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.