Izvor: PRObjave.com, 02.Okt.2009, 07:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IT doprinosi rešavanju klimatskih promena

Kompanija Cisco i gradovi-partneri u ovoj inicijativi uključili su i Grupu za klimatske promene (The Climate Group) u pokretanje novog Saveza čiji je cilj stvaranje održivog programa za pružanje integrisanih rešenja za klimatske promene u gradovima čiji rad omogućavaju informaciono-komunikacione tehnologije u sferi povezanih zgrada, transporta i upravljanja energijom. Savez za Povezani urbani razvoj će se pre svega koncentrisati na tri oblasti: razvoj novih partnerstava za implementaciju pilot-projekata u gradovima, stvaranje platforme za uvođenje opštih IKT standarda za rešenja sa sniženim nivoom ugljenika za gradove i usklađivanje postojećih projekata i resursa u sve više gradova širom sveta kako bi se emisija ugljenika smanjila.
Tokom poslednje tri godine, u okviru programa Povezanog urbanog razvoja pokrenuto je sedam jedinstvenih i inovativnih pilot-projekata među kojima je i Upravljanje energijom u gradovima, pilot-projekat pokrenut u Madridu koji prati stvaranje i utrošak energije i koji je pokazao da se dodavanjem bioklimatskih inovacija u opremu zgrade od 33 sprata može uštedeti između 75 i 85 odsto energije. Stvaranjem Smart Grid – Pametne mreže, kompanija Cisco je pomoću mrežne tehnologije povezala celokupan energetski sistem i omogućila javnim komunalnim službama da njim upravljaju preko integrisanog okvira. Pametna mreža pomaže i korisnicima da sami prilagode korišćenje energije svojim potrebama. Državne službe i privreda sada imaju mogućnost da sarađuju na stvaranju pametne, efikasne i visoko bezbedne električne infrastrukture za 21. vek. Pored uštede, pametne mreže donose i veću bezbednost i prilagodljivost električnih sistema i obezbeđuju njihovu pouzdanost.
Detaljnije o upravljanju energetskim sistemima možete videti na http://www.youtube.com/watch?v=yGk13U_kgGM.
Neki od projekata pokrenuti su u sektoru saobraćaja, kao na primer:
• Pametno naplaćivanje saobraćaja (Smart Transportation Pricing – STP), pilot-projekat koji obuhvata niz reformi naplate na osnovu tehnologije kako bi ohrabrio efikasnije ponašanje prilikom putovanja;
• Povezani autobus: pilot-projekat koji predstavlja ključnu inovaciju u javnom saobraćaju i čiji je cilj da omogući efikasnije kretanje pešacima, privatnim i javnim vozilima;
• Urbana EkoMapa, pilot-projekat razvijen u San Francisku koji pruža gradovima relevantne podatke o primarnim emiterima gasova koji izazivaju efekat staklene bašte – saobraćaju, otpadu i energiji – kako bi pomogli građanima da utiču na njihovo smanjenje, i
• Lični putni pomoćnik (Personal Travel Assistant – PTA), Internet usluga koja omogućava stanovnicima Seula i Amsterdama da donose odluke o putovanjima "u hodu".
Treba pomenuti i pilot-projekat Pametni radni centri (Smart Work Centers – SWC) koji se trenutno sprovodi u Amsterdamu, i sastoji se od regionalne mreže poslovnih i društvenih centara koji podržavaju virtuelizaciju putovanja i omogućavaju mobilnost u radu. Integrišući Cisco TelePresence sa virtuelnim rešenjima za kancelarije, SWC nudi profesionalno radno okruženje u blizini stambenih sredina kako bi se smanjilo korišćenje energije i emisija ugljen-dioksida.
Džon Čejmbers, predsednik i CEO kompanije Cisco
"Kako se gradovi širom sveta urbanizuju, a urbane sredine stvaraju oko 80 odsto emisije ugljen-dioksida u celom svetu, gradovi predstavljaju izuzetnu mogućnost za rešavanje klimatskih promena i pitanja zaštite životne sredine. Povezani urbani razvoj je globalna zajednica koja je uspešno sarađivala i pokazala kako IKT rešenja mogu da odgovore na izazove u životnom okruženju. Kompanija Cisco je posvećena unapređivanju ovog progresa i ohrabruje partnere i u javnom i u privatnom sektoru da nam se pridruže u ovim naporima."
Attache
Vase Čarapića 15
11000 Beograd
Tel: +381 (0) 11 3036 474
Web: www.attache-pr.com
Kontakt:
Vladimir Veličković
Funkcija: Consultant
Email: vladimir.velickovic@attache-pr.com

Nastavak na PRObjave.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.