Izvor: PRObjave.com, 21.Okt.2009, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crteži i grafike Ljube Ivanovića

Izložba će, kroz izbor od oko 50 radova iz muzejskog fonda, predstaviti deo bogatog opusa Ljube Ivanovića, izuzetne stvaralačke ličnosti prve polovine 20. veka, koji je svojim umetničkim radom i idejama doprineo da se u našoj zemlji crtež i grafika razviju ravnopravno sa drugim umetničkim disciplinama. Godine 1925. Ivanović je zajedno sa Živoradom Nastasijevićem održao prvu izložbu kod nas na kojoj su predstavljeni isključivo crteži, tako da se ova godina može smatrati kao polazna kada se proučava srpski crtež kao samostalan umetnički medij. Istovremeno, Ivanović je bio i inicijator unapređenja grafičke prakse kod nas, kao jedan od pobornika ideje o realizovanju manifestacije na kojoj bi se izlagali samo grafički radovi, tako da je zahvaljujući između ostalih i njegovom zalaganju 1934. godine održana Prva grafička izložba u Beogradu.
Ivanovićeva dela uglavnom nastaju za vreme njegovih putovanja po našim krajevima, zatim prilikom dva boravka u Parizu 1920. i 1930. godine, a deo radova koji su u tim prilikama nastali objavio je u nekoliko mapa crteža i grafika. Radove je objavljivao i u novinama i časopisima, posebno u Politici, ilustrovao je knjige i knjige putopisa.
Takođe, na svojim putovanjima Ivanović je sakupio bogatu zbirku predmeta umetničkog zanatstva koja se danas čuva u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.
U crtežima i grafikama Ljube Ivanovića preovlađuju predeli, istorijski spomenici, pojedinačne građevine ili arhitektonske celine, dok je prisustvo ljudske figure veoma retko, osim u krokijima, kao figure u enterijeru ili u nekoliko portreta. Crteži su ostvareni isključivo u tehnici olovke, dok u grafici primenjuje tehnike drvoreza i linoreza. Ivanovića zanimaju pre svega vrednosti forme, koje definiše naglašenim fiksiranjem svetla, kontrastima svetlo-tamnog, insistirajući na atmosferi i prirodnoj sunčevoj svetlosti.
Delo Ljube Ivanovića je obimno i raznovrsno, ono je prisno vezano za svoje doba, ali predstavlja jedno posebno poglavlje relevantno za srpsku umetnost.
Projekat Muzej u pokretu čine monografske i tematske izložbe sa delima iz zbirki Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i namenjen je izlaganju u muzejima i ustanovama muzejskog tipa u Srbiji i regionu, u periodu konstrukcije zgrade na Ušću. Ovim projektom MSU održava kontinuitet u reprezentovanju dela iz svojih zbirki, intenzivira saradnju sa relevantnim institucijama i upoznaje širu kulturnu javnost Srbije sa značajnim delima i stvaraocima jugoslovenske umetnosti 20. veka.
Muzej rudničko takovskog kraja
Sinđelićeva 7
32300 Gornji Milanovac
Tel: 032/ 713-851
Fax: 032/ 721-336
Email: muzejgm@nadlanu.com
Web: www.muzejgm.org

Nastavak na PRObjave.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.