Izvor: Politika, 02.Mar.2015, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvođači zaigrali na kartu pametnih satova i narukvica

Pametni telefoni unapređenih mogućnosti, nosivi uređaji i sistem mobilnog plaćanja dominiraju na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni

Barselona je ove sedmice u središtu interesovanja profesionalaca iz oblasti mobilnih tehnologija, jer se u tom gradu održava svetski kongres na kom vodeći proizvođači predstavljaju novitete, a ljubitelji digitalnih uređaja mogu da vide kakve ih inovacije očekuju do kraja 2015.

Za razliku od prethodnih godina, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su džinovi poput „Samsunga”, „Sonija” i „Ha-Te-Cea”, najbolje iz svoje ponude prikazivali pre ili posle ovog kongresa, da se njihovi noviteti ne bi izgubili u masi (na skupu učestvuje 85.000 profesionalaca iz 2.000 kompanija), sada su odlučili da adute premijerno prikažu upravo u Barseloni.

U prvom planu je tehnologija koja se nosi kao aksesoar, a posebno ona povezana sa zdravljem, poput narukvica za fitnes. Jedan od planiranih događaja je i sportsko takmičenje sa pametnim narukvicama koje mere niz zdravstvenih parametara poput pulsa.

Sistem plaćanja mobilnim uređajima još jedna je velika tema u prestonici Katalonije. „Samsung” i „Gugl” trebalo bi da predstave svoje „digitalne novčanike” kao odgovor na „Eplov” sistem plaćanja, zastupljen kod najnovijih modela „ajfona”. „Epl”, inače, po tradiciji nikada ne dolazi na ovu manifestaciju, jer kompanija predstavlja proizvode na događajima u sopstvenoj režiji

Jedan od glavnih gostiju kongresa je osnivač „Fejsbuka” Mark Zakerberg. On bi trebalo da održi predavanje o inicijativi Internet.org, čiji je cilj da poveća pristup svetskoj mreži u nerazvijenim delovima sveta.

Kongres organizuje GSMA, međunarodno udruženje kompanija koje se bave mobilnim telekomunikacijama. Deo programa je i „GSMA grad inovacija”, gde će biti prikazano kako mobilne tehnologije mogu da se iskoriste u radu, igri i svakodnevnom životu u gradovima. Štandovi sa maketama stanova u kojima su svi uređaji povezani u takozvani koncept „internet stvari” trebalo bi da privuku pažnju posetilaca. Analitičari kažu da je u takvoj budućnost, kakva se prognozira, veoma važno da korisnici budu uvereni u bezbednost podataka i privatnost. Prisluškivanje i komercijalizacija privatnih podataka nisu, međutim, teme kojima će biti posvećena pažnja na kongresu u Barseloni.

„Tu su predstavnici vlada i privatnih kompanija, ali niko ne zastupa interese korisnika, posebno onih najranjivijih”, požalio se novinaru „Gardijana” Piter Micek iz aktivističke grupe za digitalna prava „Akses”.

----------------------------------

Nameštaj kao punjač za mobilne uređaje

Švedska kompanija „Ikea” predstavila je novu liniju nameštaja koji može bežično da puni mobilne uređaje. Stočići i lampe moraju da budu uključeni u struju, a telefon ili tablet se stavljaju na postolje. Nameštaj stiže u evropske i američke prodavnice sredinom aprila, a potom i u ostatak sveta. Njegova cena bi trebalo da bude za dvadesetak evra skuplja u odnosu na obične komade.

J. J. K.

objavljeno: 03.03.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.