Pametni satovi zvezde berlinskog sajma

Izvor: Politika, 02.Sep.2015, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pametni satovi zvezde berlinskog sajma

Pored nosive tehnologije i novih televizora, veliku pažnju tradicionalno privlače i kućni aparati kojima se upravlja preko mobilnih telefona i tableta

Berlinska IFA, poslednji veliki sajam u godini za tehnološke kompanije i ljubitelja gedžeta, zvanično počinje sutra u Nemačkoj. Sudeći po najavama sa jučerašnjih konferencija za novinare i informacijama koje tradicionalno „cure” na internetu pre zvanične objave, i ove godine u središtu interesovanja biće pametni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << satovi i kućni uređaji kojima se upravlja preko mobilnog telefona.

Samsung” bi trebalo da objavi više detalja o novom pametnom satu „galaksi gir S2”. To je sedmi smartvoč iz južnokorejske kompanije i prvi sa okruglim kućištem. Radi na „Samsungovom” operativnom sistemu „tizen” a ne na „androidu”. Raspolaže tehnologijom beskontaktnog plaćanja i koristi 3G mrežu bez povezivanja sa smartfonom, što kod mnogih prethodnika nije bilo moguće. Konkurencija će da predstavi svoje adute u ovom segmentu. Iz „Motorole” se takođe očekuje novi model smartvoča „moto”, a kineski „Huavej” se pojavljuje sa modelom koji je ranije ove godine predstavio na sajmu u Barseloni.

Od proizvođača se očekuje da poboljšaju trajanje baterija i unaprede dizajn kako bi ovakav uređaj ujedno bio atraktivan modni detalj.

Kompanija „Fosil” dokaz je da se ni proizvođači klasičnih satova ne predaju tako lako u borbi za ručne zglobove. U saradnji sa kompanijom „Intel” napravili su pametni sat koji će možda prikazati baš u Berlinu.

Na zasebnom štandu „Samsung” će se baviti „internetom stvari”, konceptom za budućnost u kom će svi uređaji biti umreženi. Tu se očekuju frižideri koji se uključuju tekstualnom porukom sa telefona i mašine koje same mere veš i uzimaju prašak i vodu po potrebi.

Dva pametna uređaja je već prikazala kineska kompanija „Hajer”. Prvo dabldeker mašinu koja istovremeno, ali u dva odvojena bubnja, pere beli i šareni veš, a juče i jednu kombinovanu za pranje i sušenje, koja sama otkriva i koliko je tvrda voda i koliko ima veša, podešavajući količinu vode, praška i omekšivača. Može da opere čak 12 kilograma veša odjednom, a osuši devet i, naravno, može da se uključi putem aplikacije na telefonu ili tabletu. O ceni nije bilo reči.

Japanski „Soni” predstaviće tri pametna telefona, od kojih će jedan verovatno biti uređaj sa 4K ekranom, prvi takav na svetu. Oznaka 4K odnosi se na rezoluciju ekrana i oštrija je od ultravisoke definicije. Istu oznaku nosiće novitet iz „El-Džija” u segmentu televizora. U kompaniji kažu da je to prvi HDR 4K oled TV. Kod HDR slike veći je kontrast između svetlih i tamnih nijansi, što doprinosi realnoj slici.

U halama površine 20 fudbalskih igrališta više od 1.500 izlagača iz sveta pokušaće da obori prošlogodišnju vrednost sklopljenih ugovora od 5,3 milijarde dolara.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.