Saab stabilizuje poslovanje i oporavlja prodaju

Izvor: S media, 13.Maj.2010, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Saab" stabilizuje poslovanje i oporavlja prodaju

Iznova organizovani švedski "Saab" postojano smanjuje kritične tačke i ima više nego dovoljno svežeg novca da preživi, budući da je obnovljena prodaja kola, tvrdi uprava kompanije koju je krajem februara kupio mali holandski proizvodjač sportskih vozila "Spajker."

Posle faze u kojoj se "Saab" našao pred likvidacijom zbog ogromnih dugova matične kompanije "Dženeral motors" (GM), kompanija mora da ponovo oživljava prodaju koja je bila praktično zamrla >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i da se fokusira na proces restrukturisanja operacija, smatra predsednik i izvršni direktor "Saaba" Jan Ake Jonson.

"Bili smo blokirani nekoliko sedmica," kazao je Jonson novinarima u Detroitu i dodao da kompanija nije mogla da poruči nikakav materijal niti da objavi bilo kakvu reklamu zbog toga što je bila u likvidaciji.

Sada imamo oko 4.500 automobila na zalihama, kazao je Jonson i istakao da je kompanija kompletno usmerena na što je brže obezbedjivanje proizvodnje novih modela.

"Saab" sada živi na rezervama, uključujući i kredite dobijene od Evropske banke i 200 miliona dolara po osnovu ugovora o razmeni tehnologije sa firmom "Peking auto." Ali, Jonson smatra da je poznati švedski brend u stanju da izadje iz krize u drugoj polovini 2011. godine.

Jonson se nada da će smanjivanjem troškova kompanija doći do tačke od koje bi mogla da učini preokret u poslovanju povećanjem godišnje proizvodnje sa 80.000 do 85.000 vozila. Mogućnosti prodaje su znatno veće, smatra on.

Jonson je uveren da "Saab" može da proda oko 125.000 jedinica godišnje, čime bi kompanija postala profitabilna. To je dosta stara procena, kaže, naglašavajući da je "Saab" prodao 98.000 kola 2008. godine, kada je još bio u vlasništvu GM.

U SAD, najvećem pojedinačnom tržistu "Saaba", kompanija je dostigla nekoliko ključnih ciljeva od 23. februara kada je prešla u ruke holandskog "Spajkera", kaže Majkl Koleran, predsednik i šef proizvodnje "Saaba" za Severnu Ameriku. "Saab" ima radnike, snabdeo je vozilima 207 dilera i potpisao ugovor sa korporacijom GMAC, koja obezbedjuje finansiranje prodajne mreže "Saaba" i kupaca.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.