Izvor: TangoSix.rs, 29.Apr.2020, 10:21

SAAB ispituje novi vazduhoplovni AESA radar

Švedska kompanija SAAB saopštila je juče da je uspešno završila prva ispitivanja u vazduhu svog AESA radara X-opsega namenjenog borbenim avionima koji će biti ponuđen kao novi dodatak familiji radara SAAB PS-05/A. Kako je navedeno SAAB nastavlja da razvija svoju baznu AESA tehnologiju. Ispitivanja u letu su bila uspešna kojom prilikom su prikupljani podaci za vreme otkrivanja i praćenja ciljeva.
Radar je konstruisan >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << za borbene avione ali se može prilagoditi i drugim različitim platformama. Krajem oktobra 2018. godine SAAB je objavio da je vlada SAD od ove firme naručila razvoj AESA tehnologije X-opsega koja ima svoju primenu kod borbenih aviona, konkretno tražena je nova radarska AESA antena.
– Ovo je važan korak u razvoju našeg novog AESA radara za borbene avione. Mi vidimo velike mogućnosti ovog radara a njegova konstrukcija, koja je modularna, prilagodljiva i ima mogućnost povećanja i proširenja mu dozvoljava korišćenje u čitavom nizu drugih primena – izjavio je na video konferenciji koja je emitovana 24. aprila Ander Carp, viši potpredsednik i šef poslovne oblasti SAAB Grupe zadužene za razvoj sistema osmatranja.
RELEASE: Saab’s new fighter x-band AESA radar in the air: https://t.co/uWiNqTLo8X #saabintheair #avgeek #defence pic.twitter.com/bqAa9Zogkg
— Saab AB (@Saab) April 28, 2020

Ispitivanja u vazduhu izvršena su na avionu dvosedu Gripen D koji se trenutno nudi sa najnovijim radarom PS-05/A Mk 4 a nova verzija AESA radara se kao dorada može ponuditi korisnicima aviona Gripen C i D.
Novi AESA radar koji odlikuje Galijum Nitrid (GaN), materijal koji omogućava nižu potrošnju električne energije i poboljšanu otpornost na toplotu. To omogućuje širi spektar frekvencija u okviru opsega kao i veću pouzdanost, dostupnost i efikasnost. Tako će novi radar na primer imati bolje karakteristike u otkrivanju ciljeva malih dimenzija, unapređenu sposobnost elektronskih protivmera (ECCM) kao i poboljšane mogućnosti podrške upotrebe naprednijeg naoružanja.
Janes Defence Weekly objavio je da SAAB svoj novi radar, koji predstavlja radar PS-05/A Mk 4 sa novom AESA antenom koja ima GaN primopredajne module, nudi za nadogradnju borbenih i lakih borbenih i trenažnih aviona, ali da se otvorena AESA arhitektura koja ima mogućnost povećanja i proširenja, može primeniti i na platformama za vazdušno osmatranje.
Takođe preneseno je da je prvi let Gripena D opremljenog ovim radarom izvršen 8. aprila sa aerodroma pogona SAAB-a u gradu Linköping. Let je trajao oko 90 minuta, radarom su otkrivani i praćeni ciljevi u režimima vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Dalja ispitivanja očekuju se u naredna tri do četiri meseca, pri čemu će u tom periodu biti obavljeno približno 15 opitnih letova.
Navedeno je i da je već pomenuti predstavnik SAAB-a Ander Carp izjavio da je novi AESA radar već duže vreme sazreo i da ako postoji kupac koji ga sada želi, da oni mogu da prime narudžbine i da započnu proizvodnju. Spomenuo je i da je vreme potrebno za prve isporuke 12 do 18 meseci koliko je potrebno za proizvodnju, integraciju i početno ispitivanje.
The post SAAB ispituje novi vazduhoplovni AESA radar appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Traže kupca: SAAB testira novi vazduhoplovni AESA radar VIDEO

Izvor: B92, 29.Apr.2020

Stokholm -- Švedska kompanija SAAB saopštila je juče da je uspešno završila prva ispitivanja u vazduhu svog AESA radara X-opsega namenjenog borbenim avionima...On će biti ponuđen kao novi dodatak familiji radara SAAB PS-05/A. Kako je navedeno, SAAB nastavlja da razvija svoju baznu AESA tehnologiju...Ispitivanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.