Paris FW: Elie Saab, Herm©s, Sonia Rykiel

Izvor: B92, 12.Mar.2010, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paris FW: Elie Saab, Herm©s, Sonia Rykiel

Na reviji Elija Saba dominirali su tamni tonovi, Žan Pol Gotje se poigravao anglofilijom i stereotipom moćne žene u svojim kreacijama za „Ermes”, a Sonja Rikel predstavila je predvidljivu ali nadasve zabavnu kolekciju za jesen/zimu 2010/2011.

ELIE SAAB

Eli Sab (Elie Saab) osvojio je brojne pohvale na 82. dodeli „Oskara", „obukavši” nominovanu Anu Kendrik u pink >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << haljinu a Rejčel Mekadams u pastelne boje – obe kreacije iz njegove aktuelne kolekcije visoke mode i obe nestvarno lepe. Za jesen/zimu 2010/11. Sab je odabrao mračnije tonove, fokusiravši se uglavnom na crno, dok je za večernje toalete odabrao boju crnog vina, tamno zelenu i ponoćno plavu.

Njegova poruka bila bi snažnija i efektnija da je malo „umirio” svoju kolekciju u stilu šezdesetih i eliminisao žerseje sa motivom lišća, ali njegove uzane, lepršave haljine od fine čipke dopašće se i ženama van Holivuda.

Fokusirajući se na nosivu, svakodnevnu garderobu umesto na svečane haljine (što ne radi često), Sab je pokazao dalekovidost u sezoni u kojoj su se dizajneri masovno vraćali jednostavnosti.

Dizajner nije mogao da odoli a da ne prikaže i koji komad večernje garderobe u providnom tilu i čipki - što nikad nema prolaz kod modne policije - ali kad je to prekomerno otkrivanje smenila parada haljina koje prate siluetu tela sa diskretnim šlicevima, bilo je lako zamisliti ih sve na crvenom tepihu u bliskoj budućnosti.

HERMÈS

Kada je manekenka Lili Kol otvorila reviju kao junakinja Ema Pil iz TV serijala „Osvetnici” bilo je jasno da će se Žan Pol Gotje (Jean Paul Gaultier) poigravati stereotipom moćne žene u zimskoj kolekciji za ovaj modni bastion francuskih vrednosti.

On je prikazao pravi „muški” kroj, kao u čuvenim radnjama na Savil rouu - sa sve cilindrima i kišobranima. Ova očigledna anglofilija lako je mogla da izazove međunarodni skandal, ali Gotje je uspeo da celu stvar zavrti i finišira efektnom demonstracijom klasičnih „Ermesovih” kreacija: kožnih kaputa i jakni, doduše, sa ekscentričnim dodacima poput epoleta sa visećim uzengijama.

U drugom delu revije Gotje je prikazao pulovere, sportske prsluke i besprekorno izrađenu trikotažu. Ipak, pomalo je „zakazao” kod večernje garderobe. Nije jedini, s obzirom da je ovo sezona povratka dnevnih odevnih kombinacija.

SONIA RYKIEL

Baš kao što smo na njenim revijama navikli na nasmejane manekene koji se pozdravljaju u mimoilaženju, tako smo mogli biti sigurni da će jesenje-zimska kolekcija Sonje Rikel (Sonia Rykiel) biti prepuna trikotaže.

Tri kreacije u prugama živahnih boja podsetile su ne samo na njene klasične modele već i na najnoviju kolekciju koju je dizajnirala za H&M. Pistom su prošetale i haljine od kardigana, tesne i komotne, dvodelne kreacije od džempera - jednog obmotanog oko struka, a drugog oko grudi - i već viđeni komadi u stilu lažnih slojeva, sa optičkom varkom.

Novo i drugačije, a sasvim u skladu sa novim trendom, bilo je predstavljanje kabastih verzija muških odela: vrećastih pantalona sa tregerima, sakoa sa povrnutim rukavima i dugih trenčkota pričvršćenih ogromnom zihernadlom.

Na kraju, Rikelova nas je vratila na poznati teren; uz numeru „Come as You Are”, manekenke (koje većinom nisu ni rođene kad je ovaj „Nirvanin” singl izdat) koketno su prošetale u tunikama, topovima i kaputima od nojevog perja. Sve u svemu, revija je bila prilično predviljiva, ali veoma zabavna.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Chloe: Jesen/zima 2010/2011.

Izvor: CroModa.com, 10.Mar.2010, 05:07

Modnu kuću Chloe je prije više od pola stoljeća utemeljila francuska dizajnerica Gaby Aghion. Svoju modnu viziju opisala je kao 'luxury pr&ecirc;t-&agrave;-porter' koji cilja prvenstveno na mlade chic žene. Chloe je kroz svoju dugu povijest afirmirao mnoge slavne dizajnere, poput Guya Paulina,...

Nastavak na CroModa.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.