Rudnik Lece najveći evropski rudnik zlata

Izvor: Beta, 15.Nov.2010, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudnik Lece najveći evropski rudnik zlata

ŠABAC, 15. novembra 2010. (Beta) - Vlasnik i direktor šabačkog koncerna Farmakom MB Miroslav Bogićević rekao je da su hemijske analize olovnog koncentrata iz rudnika Lece pokazale da je to, u stvari, najveći rudnik zlata u Evropi.

"Hemijske analize su pokazale da u rudniku Lece u toni olovnog koncentrata ima 160 grama zlata. Govoreći kroz novčane vrednosti, tona tog koncentrata je skuplja nego ista količina katodnog bakra", rekao je Bogićević.

Bogićević je agenciji Beta rekao da se u tom rudniku u narednih dvadeset dana očekuje početak eksploatacije ležišta u kojem je potvrdjeno prisustvo čak 260 grama zlata u toni koncentrata.

Koncern Farmakom MB kupio je rudnik Lece zbog sopstvenih potreba, pre svega u proizvodnji akumulatora čiji je najpoznatiji brend "Blek hors", ali se višak proizvoda prodavao po ceni olovnog koncentrata.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rudnik Lece najveći evropski rudnik zlata

Izvor: EMportal, 15.Nov.2010

Vlasnik i direktor šabačkog koncerna Farmakom MB Miroslav Bogićević izjavio da su hemijske analize olovnog koncentrata iz rudnika Lece pokazale da je reč o najvećem rudniku zlata u Evropi.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.