Za selfi sa Marsa zaslužna je i jedna Srpkinja!

Izvor: 011vodič.com, 14.Apr.2021, 08:31

Za selfi sa Marsa zaslužna je i jedna Srpkinja!

NASA je objavila “selfi” koji je snimio njen rover “Perseverans” s malim helikopterom “Indženuiti” na Marsu. 


Rover je selfi sa Marsa koristio robotsku ruku za snimanje fotografije, koja je zapravo spojena od 62 pojedinačne slike. Pored “Perseveransa”, u prvom planu, “Indženuiti” se može videti na udaljenosti od oko četiri metra.


Za nas na Balkanu sletanje “Istrajnosti” na Mars ima poseban značaj, zbog naziva >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << kratera Jezero odakle je rover već poslao nekoliko sefija, a i sada se tu nalazi. Uzbuđenje u Srbiji, međutim, još je veće jer je naša Dragana Perković Martin, bila u Nasinom timu stručnjaka zaduženih za radarske sisteme misije.
Helikopter, težak oko 1,8 kilograma, trebalo bi da narednih dana izvrši svoj prvi let na Crvenoj planeti. Očekuje se da će u prvom test letu dosegnuti visinu od oko tri metra, a zatim ostati na jednom mestu tridesetak sekundi pre nego što se spusti nazad na površinu Marsa.


Taj let će biti prvi kontrolisani let na drugoj planeti.
Očekuje se da će “Indženuiti” tokom otprilike mesec dana ostvariti još nekoliko probnih letova.
Na Mars je stigao sklopljen u jednom delu rovera krajem februara nakon više od 200 dana leta i 472 miliona kilometra.



The post Za selfi sa Marsa zaslužna je i jedna Srpkinja! appeared first on Zenski Magazin.
Pogledaj vesti o: Rover

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.