ZEMLJANI U OFANZIVI: I Kina poslala rover na Mars! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jul.2020, 12:21

ZEMLJANI U OFANZIVI: I Kina poslala rover na Mars! (FOTO)

Za samo desetak dana tri misije sa naše planete kreću u zvezdani komšiluk

Kina je jutros počela svoju prvu misiju sa roverom koji je poslala na Mars da istraži geologiju te planete. Ako uzmemo u obzir da su pre tri dana Ujedinjeni Arapski Emirati lansirali svoj satelit na "četvrti kamen od Sunca", a da će za nedelju dana i NASA na Mars poslati još jedan svoj rover nove generacije, jasno je da ili smo mi sa Zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << baš željni znanja ili imamo problema sa manjkom stambenog prostora, pa istražujemo sve opcije.

Bilo kako bilo, kineski robot sa šest točkova jutros je lansiran iz svemirske stanice Venčang, a u orbitu Marsa bi trebalo da stigne u februaru sledeće godine.

Rover neće sleteti na površinu Marsa nakon što stigne još dva do tri meseca, a to će inženjerima omogućiti da ocene atmosferske uslove na Marsu pre nego što počnu spuštanje.

Rover će sletiti severno od Marsovog ekvatora, a njegov zadatak je da prouči geologiju tog dela planete na površini i ispod površine.

Kineski rover je težak oko 240 kilograma, a pokreću ga sklopivi solarni paneli

Ima kamere za snimanje i pomoć za navigaciju - pet dodatnih instrumenata pomoći će u proceni sastava stena.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.