Na pragu nove ere otkrića - NASA objavila planove za Mars

Izvor: B92, 23.Jul.2021, 08:02

Na pragu nove ere otkrića - NASA objavila planove za Mars

Rover Perseverance priprema se za prikupljanje prvog uzorka stene sa Marsa, objavila je NASA u sredu američka svemirska agencija.

Prikupljanje uzoraka, koje je NASA označila kao prekretnicu, započeće u naredne dve nedelje. "Na pragu smo nove ere planetologije i otkrića", rekao je NASA-in naučnik Tomas Zurbučen.

Da li smo već kontaminirali Mars?

Proces će trajati oko 11 dana i uključuje upotrebu različitih naučnih instrumenata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na roveru "Perseverance". Kada i kako će tačno sonda biti vraćena na zemlju još nije planirano.

Naredne NASA-ine misije koje se trenutno razvijaju sa Evropskom svemirskom agencijom poslaće svemirske letelice na Mars da sakupe zapečaćene uzorke i vrate ih na Zemlju.

Rover na Marsu snimio neobične svetleće oblake FOTO

"Perseverance" je rizično sleteo na Mars krajem februara. Razvoj i konstrukcija rovera koštali su oko 2.5 milijarde dolara i trajali osam godina.

Zemlja zadržava previše toplote; NASA: "Alarmantno"

Rover traži tragove ranijeg života mikroba na Crvenoj planeti i istražuje njegovu geologiju i klimu.

Na Mars je sa Roverom dovezen i mini helikopter. Sredinom aprila poleteo je na Mars, što je bio prvi let.

Stigli smo na Mars - i, šta sad?

Od tada je helikopter "Ingenuity" izvršio devet letova i produžena je njegova prvobitna 30-dnevna misija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.