Izvor: Radio 021, 05.Mar.2021, 22:54

NASA i sletanje na Mars: Rover "Istrajnost" u prvoj vožnji Crvenom planetom

Robot težak jednu tonu na točkovima istražuje prašnjavi teren oko kratera Jezero.

NASA/JPL-CALTECHPrašina u točkovima: Rover će tokom boravka na Marsu istražiti petnaestak kilometara terena

NASA rover „Istrajnost" krenuo je u prvi obilazak Marsa - i to kotrljajući se na točkovima.

Fotografije koje su u petak stigle na Zemlju pokazuju da je ekskurzija bila kratka.

Prošle su dve nedelje od kako je ovaj robot težak dve tone >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sleteo na Crvenu planetu.

U fotografijama: Kako se rover Istrajnost provodi na MarsuKakve veze imaju opština Jezero u Bosni i sletanje Nasine letelice na MarsNovi robot je na Marsu - NASA rover sleteo na Crvenu planetu

Inženjeri su neko vreme podešavali vozilo i ugradne sisteme, kao i robotsku ruku.

„Istrajnost" ima zadatak da istraži krater Jezero i potraži dokaze o tome da li je nekada na ovoj planeti postojao život.

NASA/JPL-CALTECH„Istrajnost" je za sletanje na Mars opremljen boljim točkovima nego što je to bio slučaj sa njegovim prethodnicima

On će istražiti petnaestak kilometara terena tokom svog boravka, koji će trajati jednu marsovsku godinu - što je otprilike dve zemaljske.

Naučnici žele da prikupe informacije o kamenim strukturama u krateru, koje bi mogle da sadrže dokaze o drevnoj biološkoj aktivnosti na Marsu.

Na satelitskim snimcima ukazalo se nešto što liči na deltu - struktura od silikata i peska na reci koja se uliva u veću vodenu površinu.

Krater Jezero je pre nekoliko milijardi godina verovatno bio pun vode,

Pre nego što se „Istrajnost" baci na posao, biće potrebno da prvo izvede jedan eksperiment.

Robot će pilotirati malim helikopterom koji je transportovan sa Zemlje.

U narednih nekoliko nedelja, „Istrajnost" će istraživati teren u svojoj okolini, u potrazi za mestom gde bi helikopter mogao bezbedno da sleti.

U ovom momentu, letelica je prikačena za donji deo rovera.

NASA/JPL-CALTECHNisko postavljena kamera motri na potencijalnu opasnostNASA/JPL-CALTECHŠetajući Marsom, rover za sobom ostavlja tragove točkova

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Rover

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.