Jeger: Nema aranžmana bez rebalansa i restitucije

Izvor: Studio B, 07.Sep.2011, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeger: Nema aranžmana bez rebalansa i restitucije

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Albert Jeger upozorio je da će biti odloženo odobrenje novog aranžmana iz predostrožnosti ukoliko do kraja septembra Skupština Srbije ne usvoji zakon o restituciji i rebalans budžeta za 2011. godinu.

Jeger je u intervuju za novi broj nedeljnika NIN rekao da Vlada Srbije mora da se drži fiskalnih pravila "iako postoje teškoće da se postignu zacrtani fiskalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ciljevi".

Prema njegovim rečima, ako se ništa ne preduzme deficit budžeta za 2011. bio bi za oko 30 milijardi dinara veći od planiranog, a bez promena u budžetskoj politici, taj manjak bi se u 2012. povećao za čak 90 milijardi dinara. "Delimično je to posledica Zakona o decentralizaciji. To su velike rupe u budžetu. Dogovoreni program predviđa da se rebalansom budžeta uglavnom smanje kapitalni izdaci, sredstva za nabavku roba i usluga i subvencije", rekao je Jeger.

On je istakao da su i u 2012. neophodna velika smanjenje budžetskih troškova, koja će delom ponovo obuhvatiti kapitalna izdvajanja, a moraće značajno da se smanje troškovi za pozajmice i subvencije. "Generalno, centralna vlast moraće da ponese dosta tereta i biće teško napraviti budžet za sledeću godinu", rekao je Jeger.

On je ukazao da ne postoje garancije da će Vlada Srbije ispuniti sve što je dogovoreno, ali je dodao da ne postoji ni prostor za drugačije delovanje. "Imala program sa MMF-om ili ne, Vlada će morati da živi u relativno skučenom prostoru", precizirao je Jeger.

Komentarišući činjenicu da će aranžman sa MMF-om, ako bude i formalno odobren, važiti 18 meseci i da će u međuvremenu biti održani parlamentarni izbori u Srbiji, Jeger je istakao da će nova vlada imati pravo da pregleda aranžman i da odluči da li joj odgovara ili ne.

"Mogu da nam se obrate i kažu hoćemo ponovo da pregovaramo ili da neke stvari izmenimo. Važno je da se ciljevi programa postignu, a kako će da budu postignuti to je stvar pregovora. Naša očekivanja su da će i nova vlada nastaviti sa primenom aranžmana, ali će to biti odluka nove vlade", kazao je Jeger.

On je ocenio da u Srbiji "situacija nije sjajna". "Bliže se izbori, a ključni igrači nisu željni strukturnih reformi", zaključio je šef misije MMF-a za Srbiju.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.