Izložba o Mihaelu Bonu u Kikindi

Izvor: RTS, 19.Jul.2017, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba o Mihaelu Bonu u Kikindi

Mihael Bon, industrijalac, dobro je poznat Kikinđanima! Ne samo zato što bez njega ne bi bilo industrije crepa i cigle u tom gradu, već i zato što njegovi potomci nisu tražili povraćaj imovine restitucijom.
Mihael Bon je potomak nemačke familije koja se iz Lotaringije i Alzasa doselila u Sent Hubert, današnje Banatsko Veliko Selo. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Njegov otac Stefan Bon je 1866. godine u selu pokrenuo ručnu proizvodnju cigala i pored toga otvorio ciglane u rumunskom selu Žombolju i Velikoj Kikindi.

Najznačajnija godina u istoriji dinastije Bon je 1880. kada je Mihael osnovao koncern "Mihael Bon i kompanija", najveću ugarsku fabriku cigle i crepa. Najpoznatiji proizvodi bili su crep 253 i 727, koji se i danas proizvode.
"Zanimljivo je to da je, osim ciglana u Sent Hubertu, Kikindi i Žombolju, koja je bila i najveća, taj koncern imao ciglane u Budimpešti, Bekeščabi I Lugošu u Mađarskoj. Ali, kada se koncern raspao 1908. godine Bon je nastavio uspešno da posluje, tako da je otvorio ciglane u Vinkovcima i današnjem Novom Bečeju", kaže Vladislav Vujin, Narodni muzej Kikinda", kaže Vladislav Vujin, Narodni muzej Kikinda.
Mihael Bon je umro 1930. godine u 67. godini, u svojoj kući na Azurnoj obali, ali je pre smrti  kraljevstvo cigle i crepa podelio trojici sinova, kćerki i supruzi. Ciglane u Kikindi, Vinkovcima i Novom Bečeju preuzeo je najstariji sin Stefan.
"Oktobra 1944. godine, nakon oslobođenja Kikinde, Bonovi su pobegli u Nemačku. Stefan Bon je umro krajem 1944.  negde u Austriji, a sahranjen je u porodičnoj grobnici u Budimpešti. Njegove dve kćerke Glorija i Marija nastavile su svoj život. Marija je otišla u Sjedinjene Države, a Glorija je živela sve do 2004. godine u Vormsu u Nemačkoj, kraj Frankfurta, gde joj i danas živi sin", kaže Vladislav Vujin, Narodni muzej Kikinda.
Godine 1946. od ciglana "Braća Bon", "Jovančić-Ristić", "Mesaroš" i "Šenk" u Kikindi je formirano jedinstveno preduzeće Industrija cigle i crepa "Toza Marković". Interesantno je da naslednici porodice Bon nikada nisu tražili da im se vrati njihovo nekadašnje bogatstvo.
rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.