Crkve: Kako će se vraćati imovina

Izvor: B92, 16.Avg.2011, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkve: Kako će se vraćati imovina

Beograd -- Tradicionalne crkve i verske zajednice u Srbiji nezadovoljne predlogom Zakona o vraćanju imovine, zbog ukidanja mogućnosti takozvane zamenske restitucije.

Najava ukidanja zamenske restitucije ugrožava stečeno pravo verskih zajednica da im se vrati oduzeta imovina u slučajevima kada nije moguća naturalna restitucija.

Crkve i verske zajednice upozoravaju da vlada novim nacrtom zakona namerava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da izbegne restituciju u njenom najvećem delu.

Vladika bački Irinej citira upozorenje izvestioca Evropskog parlamenta Jelka Kacina srpskoj vladi, gde kaže da bez restitucije nema ni kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

"Ono što je neprihvatljivo je da se traži stranputica u smislu dobićete minimalna obeštećenja a da pri tom neki drugi u međuvremenu sve te objekte privatizuju pa ih preprodaju dalje. Tu imate jednu istu priču, a to je sprega političke elite, tajkuna i organizovanog krimiunala. To je problem Srbije, meni je žao što to moram da kažem, svi znaju, a niko ne želi da govori. Eto mi smo ovde rekli", kaže episkop bački Irinej.

U Savezu jevrejskih opština navode da su izmene zakona za jevrejsku zajednicu u Srbiji potpuno neprihvatljive, jer omogućavaju da se imovina vraća onima kojima nikada nije ni pripadala.

"U zakonu stoji da će biti vraćena imovina onom ko je 1945. bio vlasnik te imovine. Ako znamo da smo mi kao Jevreji izgubili sve 1941. godine i da je 1945. u tim kućama živeo neko iz nejevrejske populacije, bilo da se radi o folksdojčerima ili građanima Srbije, njima će biti jevrejska imovina vraćena", kaže Aleksandar Nećak, iz Jevrejske zajednice Srbije.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar ističe da se crkve i verske zajednice zalažu ne samo za to da se njima vrati imovina, već i svima ostalim građanima Srbije.

"Mi ništa ne tražimo za nas, već isključivo za naše zajednice, a time najviše pomažemo i vladi, koja mora biti u službi svih građana", kaže Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski.

Crkve i verske zajednice navode da im je do sada vraćeno oko 20 odsto imovine u odnosu na podnete zahteve.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NEĆAK: ZAKON O RESTITUCIJI JEDNAK ZA SVE

Izvor: Kurir, 16.Avg.2011

BEOGRAD- Tradicionalne crkve i verske zajednice u Srbiji zatražile su da se zakonom o vraćanju oduzete imovine Jevrejima vrati i imovina oduzeta tokom holokausta od 1941. do 1945. godine...Predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak kazao je konferenciji za novinare da je Nacrtom zakona...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.