Zašto je dobro jesti što više čokolade?

Izvor: BanjalukaLive.com, 07.Jan.2015, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je dobro jesti što više čokolade?

Ako volite crnu čokoladu, sada možete bez griže savjesti da uživate u njoj. Naučnici su dokazali da je ona odlična za vaše zdravlje! Dušebrižnici će odmah početi na sva zvona: "Čokolada deblja!". Da, to je istina, ali to takođe zavisi i od količine čokolade koja se unosi u toku dana. Takođe, dosta toga zavisi i od vrste čokolade. Da ne bi došlo do povećanja obima struka, zdravstveni stručnjaci preporučuju maksimalan dnevni unos od 40 grama kvalitetne crne čokolade (75% kakaoa >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << i više). Zašto? Zato što crna čokolada sadrži mnogobrojne flavonole i druga jedinjenja koja imaju izrazito zdrav uticaj na vaš organizam. Evo i šta sve ona može. Naime, crna čokolada sadrži antioksidativne flavonole koji poboljšavaju protok krvi do srca i snižavaju visok krvni pritisak. Istraživanja pokazuju da ona može sprečiti i nastanak začepljenja arterija. U međuvremenu, zdrave bakterije u vašim crijevima fermentiraju čokoladu stvarajući jedinjenja koja "otklanjaju" upalu kardiovaskularnog tkiva i snižavaju rizik od moždanog udara. Isto tako, istraživanja pokazuju da zdrave odrasle osobe, koje češće jedu crnu čokoladu, imaju manji indeks tjelesne mase od osoba koje je rijetko konzumiraju. I to nije sve – crna čokolada vam može pomoći i da suzbijete želju za drugim slatkišima ili da pravite pametnije izbore kada je riječ o poslasticama odnosno da slatkiše zamijenite voćem. Naravno, potrebno je napomenuti da je u ovom slučaju potrebna i snažna volja, ali i to je izvodivo – ograničite unos slatkiša samo na crnu čokoladu i sjetite se, ukoliko posegnete za nekim drugim slatkišem, da je nećete moći jesti sljedeći dan. Svakako, ne treba da izbjegavate kolače ili druge poslastice na rođendanskim i drugim zabavama, ali budite umjereni. Činjenica je da ćete uvijek imati potrebu za slatkišima, ali, zašto onda ne napraviti zdraviji izbor? A sada, hajde da uživamo u crnoj čokoladi! (Cosmopolitan.rs)

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zasto je dobro jesti sto vise cokolade

Izvor: medio.rs, 07.Jan.2015

Ako volite crnu čokoladu, sada možete bez griže savesti da uživate u njoj. Naučnici su dokazali da je ona odlična za vaše zdravlje!..Dušebrižnici će odmah početi na sva zvona: “Čokolada deblja!”. Da, to je istina, ali to takođe zavisi i od količine čokolade koja se unosi u toku dana....

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.