ZVECKANJE ORUŽJEM Federacija gori, OHR se češlja

Izvor: Blic, 25.Apr.2017, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZVECKANJE ORUŽJEM Federacija gori, OHR se češlja

Kancelarija visokog predstavnika u BiH nema odgovor na zveckanje oružjem u FBiH zbog najave Hrvata o oživljavanju Herceg-Bosne.

Na pitanja „EuroBlica“ o tome kakav je stav OHR o ultimativnim zahtevima političkih predstavnika Hrvata u BiH u vezi s izmena Izbornog zakona BiH i Zakona o RTV servisu, iz kabineta Valentina Incka dobili smo odgovor da to ne mogu komentarisati, jer, kako kažu, predloge izmena navedenih zakona „još nisu videli“.

- Ovi zakoni trebaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biti usvojeni u parlamentu uz podršku potrebne većine, a to znači da postoji potreba da se o njima razgovara i pregovara sa drugim političkim akterima – poručuju iz OHR.

Na naše pitanje da li će i na koji način reagovati u slučaju da hrvatski političari ostvare pretnje o formiranju paralelnih državnih institucija i “revitalizaciji” Herceg-Bosne ako Bošnjaci blokiraju izmene navedenih zakona, iz OHR odgovaraju da “ne komentarišu hipotetičke situacije i svoje buduće aktivnosti”.

- Međutim, OHR želi da podseti da je Upravni odbor Saveta za implementaciju mira bio vrlo jasan u svom poslednjem kominikeu u kojem je još jednom potvrdio svoju nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu i suštinskoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koju čine dva entiteta – kažu u OHR.

Inače, nakon što je “EuroBlic” pre desetak dana ekskluzivno objavio da Hrvati u BiH spremaju svojevrsni državni udar ukoliko bošnjačke stranke ne prihvate zaključke HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora o neophodnosti izmena zakona kojima se obezbeđuje ravnopravnost Hrvata sa Bošnjacima, u “većem entitetu” ne prestaju međusobne optužbe i uvrede predstavnika dva naroda, koje idu do pretnji ponovnog izbijanja oružanih sukoba.

Najdalje su otišli lideri Građanskog saveza BiH Reuf Bajrović i Emir Suljagić, koji su izjavu člana Predsedništva HNS Maria Karamatića za “EuroBlic” da će Hrvati tražiti poništenje Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma nazvali pokušajem izazivanja oružanih sukoba. Istovremeno, udruženja hrvatskih ratnih veterana iz BiH zapretili su da će se “sami izboriti za prava hrvatskog naroda” ukoliko SDA i ostale bošnjačke stranke blokiraju izmene Izbornog zakona i Zakona o RTV servisu.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić za „EuroBlic“ kaže da je nemoguće predvideti rasplet nove žestoke političke krize u odnosima Bošnjaka i Hrvata. Međunarodna zajednica bi, prema njegovim rečima, trebalo da mnogo ozbiljnije prati i reaguje na opasnu radikalizaciju političkih prilika u FBiH.

- Međutim, svedoci smo da je OHR sve neaktivniji, a Evropska unija i SAD su zabavljeni svojim problemima. Moguće je da će Dragan Čović i HDZ BiH krenuti s potpunom blokadom državnih institucija ukoliko ne budu prihvaćeni njihovi zahtevi o izmena navedenih zakona, što bi celu zemlju uvelo u do sada nezapamćenu krizu – kaže Mujkić.

EUFOR spreman za reagovanje

Komanda vojnih snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH uputila je nedavno u svoje sedište u Briselu nacrt izveštaja o stanju u BiH, ističući da je jedan od ključnih bezbednosnih izazova u BiH zahtev hrvatskih političkih stranaka za formiranjem hrvatskog entiteta.

Prema navodima zagrebačkog Večernjeg lista, iz komande EUFOR nisu želeli da potvrde, ali ni da demantuju informacije da se EUFOR sprema za eventualne sukobe između Bošnjaka i Hrvata zbog hrvatskih najava o oživljavanju Herceg-Bosne.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zveckanje oružjem: Federacija gori, OHR se češlja

Izvor: Vesti-online.com, 25.Apr.2017

Kancelarija visokog predstavnika u BiH nema odgovor na zveckanje oružjem u FBiH zbog najave Hrvata o oživljavanju Herceg Bosne...Na pitanja "EuroBlica" o tome kakav je stav OHR o ultimativnim zahtevima političkih predstavnika Hrvata u BiH u vezi s izmena Izbornog zakona BiH i Zakona o RTV servisu,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.