Izvor: Blic, 10.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada uvozi žito za 3,5 miliona KM

BANJALUKA – Vlada Republike srpske odobrila je juče 3,5 miliona KM za uvoz 5.000 tona žitarica za stočnu hranu jer je procenjeno da će poljoprivredni prinosi u RS biti manji do 40 odsto u odnosu na plan.

Ne zna se kada počinje proizvodnja u Rafineriji

Premijer RS Milorad Dodik rekao je da se još ne zna kada će početi proizvodnja u Rafineriji nafte u Brodu.

- Razlog za to je što banka koja podržava ruski „Zarubežnjeft" u ovoj privatizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mora da se preregistruje u razvojnu banku. Trenutno se čeka da to bude završeno kako bi kupci krenuli sa proizvodnjom i investicijama - dodao je Dodik.

Vlada RS juče je odobrila oko 554.000 KM na isplatu plate radnicima Rafinerije nafte iz novembra 2005.

Premijer RS Milorad Dodik rekao je da su Robne rezerve RS zadužene da nabave neophodne žitarice koje će biti dovoljne do novembra.

- Nastala šteta će sigurno uticati i na cene zbog čega je Vlada odlučila da uvozom žitarica interveniše na tržištu kako ne bi došlo do talasa poskupljenja - ocenio je Dodik.

On je rekao da je trenutno problem odakle uvesti žitarice, jer su susedne zemlje, pre svega Srbija, zabranile izvoz. U svakom slučaju, kaže Dodik, rešenje se mora hitno pronaći. Po njegovim rečima, novac iz budžeta namenjen za navodnjavanje nije iskorišćen „jer poljoprivrednici nisu aplicirali".

- Pretpostavljamo da nisu bili dovoljno informisani. S druge strane, ranija vlast je ukinula robne rezerve zbog čega sada nemamo sa čim da intervenišemo na tržištu i primorani smo da tražimo način za uvoz - objasnio je Dodik.

On je dodao da je Ministarstvo poljoprivrede RS zaduženo da u narednih 20 dana u saradnji sa opštinama sačini tačnu informaciju o nastaloj šteti u poljoprivredi, nakon čega će Vlada RS utvrditi akcioni plan intervencije.

Takođe, Vlada RS će do kraja meseca odlučiti da li će proglasiti ovu sezonu elementarnom nepogodom.

Istovremeno, poručio je Dodik, Vlada će napraviti plan o subvencijama poljoprivrednim proizvođačima za narednu setvu.

Vlada RS juče je dala saglasnost Ministarstvu saobraćaja i veza na izbor konsultanske kuće u postupku dodele koncesionog ugovora za izgradnju mreže autoputeva u RS.

Za sufinansiranje izgradnje i modernizacije puteva u Srebrenici i Žepi iz budžeta RS odobreno je osam miliona KM.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.