Vaših pet minuta za nečiji ceo život

Izvor: Blic, 06.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vaših pet minuta za nečiji ceo život

BANJALUKA - Sve manji odziv dobrovoljnih davalaca krvi doprineo je da često zdravstveni radnici dolaze u dramatične situacije - odlažu se operacije, pojedini pacijenti dugo čekaju hirurške zahvate. Sve to praćeno je snažnim osećanjem da živimo u nehumanom društvu.

Za razliku od letnjih meseci kad se najviše kuburi sa nedostatkom krvi, Zavod za transfuziju Banjaluka trenutno ima „solidne zalihe", što praktično znači - za petodnevno normalno funkcionisanje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

„Tu činjenicu svakako ne treba shvatiti kao da krvi ima u izobilju, već da uvek mislimo o tome kolike zalihe moramo da imamo - na osnovu procena, iskustva i potrošnje. Nažalost, dešava se mnogo saobraćajnih nesreća sa teškim povredama. Za zbrinjavanje takvih pacijenata potroši se mnogo više krvi nego u redovnom hirurškom programu", objašnjava načelnica Zavoda za transfuziju Gordana Guzijan, naglašavajući da tada „transfuzija dolazi u prvi plan, jer od zaliha koje imaju zavisi dalji rad hirurgije". „U akcijama obezbeđujemo zalihe za hitne slučajeve kad porodica nema vremena da reaguje", kaže Gordana Guzijan.

Svoj doprinos u borbi protiv hronične nestašice krvi ove sedmice daće i „EuroBlic”, priključujući se velikoj akciji koju apelima tokom cele godine podstiče Zavod za transfuziju krvi u Banjaluci.

Ekipi „EuroBlica” ovog četvrtka pridružiće se i istaknuti banjalučki sportisti Draženko Ninić i Goran Delić, članovi Kik-boks kluba „Draženko Ninić”, članovi Rafting kluba „Kanjon”, Padobranski klub „Banjaluka”, a učešće su najavili i fudbaleri „Borca”, osim ako se akcija ne podudari s njihovim odlaskom na pripreme.

„Puno toga još treba uraditi da se promoviše dobrovoljno davalaštvo krvi. Ove godine, zahvaljujući medijima koji su izveštavali o problemima, prvi put smo letnje mesece mirnije prebrodili", kaže Gordana Guzijan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.