Uskoro snimanje digestivnog trakta kapsulom

Izvor: Cafe.ba, 02.Mar.2015, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro snimanje digestivnog trakta kapsulom

Na Vojnomedicinskoj akademiji /VMA/ u Beogradu, koja slavi 171 godinu postojanja, u proteklih godinu dana urađeno je pola miliona pregleda i 27.000 operacija, a uskoro će biti moguće i snimanje digestivnog trakta kapsulom, rekao je zastupnik načelnika VMA Zoran Šegrt.

Šegrt je naveo da je protekle godine urađeno i više od 3,3 miliona laboratorijskih analiza, dok je u laboratorijama VMA prikupljeno 9.000 litara krvi.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << VMA 171. rođendan obilježiti poklonima za građane, odnosno besplatnim pregledima tjelesne mase, koje će biti rađeni u ovoj instituciji do 6. marta.

Šegrt je naveo da su se na ovaj poklon građanima odlučili jer je, kako kaže, preventiva važna, a mnogobrojne su posljedice po zdravlje koje može imati prekomjerna tjelesna težina.

On podsjeća da se do sada čekalo u redovima za operacije kukova, koljena ili katarakte, ali da se čelnici VMA trude da, shodno mogućnostima, skrate liste čekanja koliko god je to moguće.

Kao Dan VMA obilježava se 2. mart, jer je tog datuma 1844. godine, ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića, osnovana prva centralna vojna bolnica.

VMA je vodeća ustanova u oblasti liječenja, preventivne medicine, farmacije, obrazovanja i naučno-istraživačkog rada u Srbiji i šire, na prostoru jugoistočne Evrope.

Uz 27 klinika i 17 instituta, na VMA rade i Dijagnostičko-poliklinički centar, Centar za kontrolu trovanja, Centar hitne pomoći i Centar za transplataciju organa i koštane srži.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Uskoro snimanje digestivnog trakta kapsulom na VMA

Izvor: Mondo, 02.Mar.2015

Na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu uskoro će biti moguće i snimanje digestivnog trakta kapsulom...Foto: Guliver/Getty/Thinkstock..Na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu, koja slavi 171 godinu postojanja, u proteklih godinu dana urađeno je pola miliona pregleda i 27.000 operacija,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.