Upisani u prvi razred sa 12, 13 i 14 godina

Izvor: Blic, 06.Mar.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upisani u prvi razred sa 12, 13 i 14 godina

GRADIŠKA – Kada su u sredu prvi put ušli u školu, među decu i graju na ulazu, zagledani u slike i crteže po hodnicima i prostrane učionice osnovne škole u Dubravama, Nebojša Amić (12), Siniša Amić (13) i njihova sestra Slobodanka Ugrinić (14), delovali su veoma uzbuđeno. Oni su tog dana prvi put seli u đačke klupe i upisani u dnevnik prvog razreda.

U školu prethodno nisu išli jer ih roditelji, Ana Ugrinić i Slobodan Amić, izbeglice iz okoline Pakraca u Hrvatskoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nastanjeni u Žeravici kod Gradiške, nisu ni upisivali.

„Nemamo novca, ne radimo osim što sakupljamo gvožđe i drugi otpad ili radimo za dnevnicu. Imamo još troje dece, Jovanu (10), Željanu (4) i Željka (5). Potucali smo se po tuđim kućama u Lijevče polju, a sada imamo svoju, siromašnu kućicu, malu", kaže Ana Ugrinić.

Nebojša, Siniša i Slobodanka verovatno ni sad ne bi pošli u školu da se nije angažovala Marina Plotan iz Osnovne škole „Vaso Čubrilović", učiteljica njihove sestre Jovane (10) koja je do sad, jedina iz ove porodice, išla u školu.

„Kad sam svoju Jovanu videla da tera konja i kola i sa braćom sakuplja otpad, silno sam se iznenadila i zainteresovala za njenu porodicu. Posetila sam ih kod kuće i shvatila da žive očajno, da nemaju skoro ništa... Osim što sam im lično pomogla, razgovarala sam sa prijateljima, roditeljimaa druge dece, tražila pomoć za njih i mogućnost da se opismene i obrazuju, jer oni to nisu ni jednog trenutka izbegavali", kaže Marina Plotan, koja je ovo troje, za prvake davno prerasle dece, sama obula i obukla za školu prvog dana ih dovezla na nastavu.

„Uh! Kako je ovde lepo! Sve nam se sviđa, samo nam je nezgodno zbog toliko dece koja nas gledaju. Učiteljica je dobra, ona nam je dala zadatke i brzo ćemo naučiti slova, brojeve, matematiku, istoriju, sve...", ushićeno su nam rekli ovi prvaci. Učiteljica Gordana Grujić, koja je već izvela mnoge generacije, uverena je u uspeh i dobru saradnju jer su deca već na početku pokazala vrlo ozbiljno interesovanje za školu i prve lekcije.

Ubrzana nastava

Direktor osnovne škole u Dubravama Lazar Vukomanović kaže da će Nebojša, Siniša i Slobodanka nastavu pohađati po ubrzanom principu. „U početku će gradivo prva tri razreda obrađivati mesečno, a posle svaki razred tromesečno. Iz razgovora sa njima jasno je da su vrlo zainteresovani za nastavu i da će taj program savladati. Posle, kada pristignu generaciju, moći će da se upišu i u srednju školu", kaže Vukomanović.

„Autoprevoz" obećao besplatne karte

Nebojša, Siniša i Slobodanka neće morati da pešače do škole jer će imati – besplatan autobuski prevoz. Naime, direktor gradiškog „Autoprevoza" Milomir Škrbić obećao je „EuroBlicu" da će novopečeni prvaci do kraja ove školske godine imati - besplatne karte.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.