U Srpskoj sve više malignih oboljenja

Izvor: Blic, 30.Mar.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srpskoj sve više malignih oboljenja

BANJALUKA - U Bosni i Hercegovini svake godine od malignih bolesti oboli 12.000 ljudi, dok se u Srpskoj godišnje 4.000 novih pacijenata bori sa nekom vrstom karcinoma. Iako su maligna oboljenja u vrhu liste smrtnosti u RS, izostale su konkretne mere za prevenciju i lečenje tih bolesti.

Pre dve godine u RS od malignih bolesti umrlo je 2.660 ljudi, od kojih je bilo više muškaraca. Podaci pokazuju da na 100.000 muškaraca u RS od malignih bolesti umre 118, dok na isti broj žena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od karcinoma umre njih 70.

Prošle godine RS je započela nekoliko projekata ranog otkrivanja karcinoma, a do sada u praksi je jedino zaživela prevencija raka dojke i karcinoma grlića materice. Za pola godine na mamografski pregled javilo se oko 15.000 žena, a planiran je pregled oko 50.000 žena starosti od 40 do 65 godina. Za sada u RS nema strategije borbe protiv malignih oboljenja i sve se svodi na prevenciju koja još nije zaživela u potpunosti.

„Suština svih pregleda jeste da se smanji smrtnost. Ako se to ne uradi, onda nema ni efekta prevencije. Ovaj projekat mora da zaživi i moraju ga voditi Institut za zaštitu zdravlja i Vlada RS, čiji je zadatak da izdvoji novac”, upozorava načelnica Klinike za onkologiju u KC Zdenka Gojković. Ona kaže da prevencija karcinoma nikad nije problem samo jednog ministarstva jer se moraju uključiti svi kako bi se smanjila smrtnost.

„Primera radi, ako ćemo slati pozivnice ženama, onda ne može jedan čovek ili jedno ministarstvo da reši ovaj problem. To se mora raditi mnogo organizovanje i na višem nivou nego što je sada slučaj. Ovo što sad imamo je dobar pilot projekt, ali ako ostane samo na ovome, nećemo imati dugoročne efekte”, upozorava Gojkovićeva.

Stručnjaci upozoravaju da svakim danom muškarcima i ženama preti moguće oboljenje od karcinoma. Žene najviše obolevaju od raka dojke i grlića materice, dok su muškarci podložniji raku pluća i debelog creva.

„Uzroci su poznati, a na prvom mestu je vrsta i način ishrane, sledi duvanski dim, razni virusi i slično... Takođe, danas imamo razne hemikalije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, ne znamo kakve će one posledice izazvati”, kaže nacionalni koordinator za borbu protiv malignih oboljenja Saša Jungić.

Na tržištu RS svakim danom se može pronaći neispravna hrana ili artikli kojima ističe rok trajanja. Istovremeno, prošle kao i ove godine RS bila je suočena sa brojnim spekulacijama da razne farbe za kosu ili šamponi izazivaju karcinom. Međutim, inspektori su sve te spekulacije demantovali. Zabrinjava i to da se i inspektori slažu da se na tržištu može naći neispravna hrana „jer ne mogu sve prekontrolisati”.

„Čak i u domaćoj proizvodnji nije moguće sve ispitati. Kad bi uzimali uzorke svih proizvoda koji se uvoze, onda bi kontrola trajala u nedogled, a to bi sve koštalo. Uglavnom je jedan odsto hrane neispravno, ali to je prihvatljivo”, navodi zdravstveno- sanitarni inspektor RS Desimir Miljić. Međutim, on smatra da su pretpostavke da hrana može izazvati karcinom. „Ne možemo proizvoljno o tome govoriti. Morala bi se prvo oformiti posebna epidemološka studija koja bi to pratila”, kaže Miljić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.