U Sarajevu organizovano javno posmatranje Sunca

Izvor: Blic, 04.Avg.2016, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sarajevu organizovano javno posmatranje Sunca

Astronomsko društvo „Orion“ danas je u sarajevskom naselju Dobrinja organizovalo javno posmatranje Sunca.

Posetioci su imali priliku posmatrati Sunce pomoću teleskopa kroz specijalizovane i sigurne filtere, te družiti se i razgovarati s organizatorima o različitim kosmičkim pojavama i drugim zanimljivim temama.

- Promene na Suncu se dešavaju svakodnevno, na njegovoj površini, fotosferi, te na rubovima i to je prelepo videti. Što se tiče sunčevih pega, trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nemamo nijedne vidljive - izjavila je potpredsednica društva „Orion“, Adela Subašić-Kopić.

Događaji kao što su javno posmatranje Sunca, prema njenim rečima, doprinose popularizacijii astronomije, koja je danas jedna od najpopularnijih i najdinamičnijih nauka.

AD „Orion“, kako je dodala, nastavlja s popularizacijom astronomije posebno među mladima, putem kurseva, predavanja, javnih posmatranja, izdavačke delatnosti i drugih projekata.

U fokusu su i dalje, kako je dodala, aktivnosti u vezi obnove čuvene opservatorije na Trebeviću, „kao svetionika jednog grada i države“.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.