Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Izvor: BanjalukaLive.com, 03.Feb.2015, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Međunarodni sud pravde odbio je i tužbu Hrvatske i protivtužbu Srbije za izvršeni genocid na hrvatskoj teritoriji od 1991. do 1995. godine. Kako je naveo predsjednik suda Petr Tomka, ni Hrvatska ni Srbija nisu uspjele da dokažu da je druga strana počinila genocid. U obrazloženju obje odluke, Tomka je naveo da je bilo namjere za nasilno iseljenje obje grupe sa dijela hrvatske teritorije, ali da krajnji cilj nije bilo fizičko uništenje grupe, što je potrebno da bi se djelo kvalifikovalo >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << kao genocid. Sud je utvrdio da su JNA i srpske snage učinile više djela protiv zaštićene grupe, ali sa namjerom da ih "vojno kazne" ili isele. "Sud odbija tužbu Hrvatske. Hrvatska nije dokazala da se radi o namjeri da se djelimično ili u cijelosti unište Hrvati. Djela koja sadržavaju actus reus genocida nisu počinjena sa specifičnom namjerom potrebnom da bi se delo kvalifikovalo kao genocid", rekao je Tomka. Što se tiče srpske kontratužbe, Tomka je naveo da čak i da se dokaže da je postojala namjera hrvatskih lidera da se istjera srpsko stanovništvo sa teritorije hrvatske, nema dokaza da je imala za cilj fizičko uništenje stanovništva. "Zbog toga sud u potpunosti odbacuje tužbu Srbije", rekao je Tomka. Presuda MSP je konačna i obavezujuća za sve članice UN, države su u obavezi da po njoj postupe i na nju nema žalbi. Presudu o tužbi i kontratužbi Hrvatske i Srbije donijelo je ukupno 17 sudija, 15 stalnih sudija i dvoje ad hok sudija iz Srbije i Hrvatske. Za odbacivanje hrvatske tužbe glasalo je 15 sudija, a odluka o kontratužbi donijeta je jednoglasno. (B92/ Beta)

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Povezane vesti

Međunarodni sud pravde: Niko nije kriv za genocid

Izvor: NaDlanu.com, 03.Feb.2015

Međunarodni sud pravde odbio je i tužbu Hrvatske i protivtužbu Srbije za izvršeni genocid na hrvatskoj teritoriji od 1991. do 1995. godine...Kako je naveo predsednik suda Petr Tomka, ni Hrvatska ni Srbija nisu uspele da dokažu da je druga strana počinila genocid...U obrazloženju obe odluke, Tomka...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.