Sve češći problemi u vodosnadbevanju Doboja: Građani strahuju od nestašice vode

Izvor: Blic, 19.Sep.2017, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve češći problemi u vodosnadbevanju Doboja: Građani strahuju od nestašice vode

Građani Doboja strahuju da će ostati bez vode, budući da mesecima postoje ozbiljni problemi u snadbevanju, saznaje „EuroBlic“. Naši sagovornici žale se na česte nestašice vode i zbog slabog pritiska, posebno u zgradama na višim spratovima.

Tvrde da u Doboju nestaje vode tri meseca u kontinuitetu i da je najviše problema bilo letos kada je temperatura dostizala i do 40 stepeni.

- Borimo se sa nestašicom vode već nekoliko meseci. Kada nazovete gradski Vodovod >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobijete obrazloženje kako nema redukcije vode i da je sve u redu. Oni nas ubeđuju da nema nikakvih problema, a mi nemamo vodu. Nekada dođe ujutro u tri sata kada ustajemo i čekamo da procure slavine kako bi oprali mašinu veša – žali se jedna od ogorčenih građanki Mileva Popovac, koja se obratila redakciji „EuroBlica“.

Navodi da bi Vodovod trebalo da obavesti građane ukoliko planiraju da uvedu redukciju vode.

Direktor „Vodovoda“ iz Doboja, Živko Erceg, kaže da je u ovom gradu, kao i u većini lokalnih zajednica, zbog promena klimatskih uslova, otežano snadbevanje vodom jer nema potrebnih količina.

- Celo vreme građani su imali potrebne količine vode, jedino su oni koji stanuju na višim spratovima, u određenim periodima imali smanjen pritisak. Na taj način uticali smo na građane da racionalnije troše vodu zbog ovakve situacije – navodi Erceg.

Dodaje da se, pored otežane situacije sa snadbevanjem građana vodom, nadaju da u gradu neće biti potrebe za uvođenjem redukcija. Kaže i da je porastao nivo vode u njihovim rezervoarima, ali da i pored toga upozoravaju građane na racionalnu potrošnju, pogotovo one na periferiji grada koji koriste vodu za zalevanje bašti.

Erceg podseća da je ovo preduzeće u poplavama 2014. godine prerpelo materijalnu štetu u iznosu preko 700.000 KM.

- Štete koje su nastale tokom poplave su uz pomoć međunarodnih organizacija, vlada i ambasada pojedinih zemalja, a takođe i grada Doboja, uspešno sanirane. Tako je „Vodovod Doboj“ danas opremljeniji nego što je bio pre poplave – navodi Erceg.

S druge strane, u opozicionom SNSD navode da je neprimerno ubeđivati građane da je sve u redu sa snadbevanjem vodom kada je veoma slab pritisak i često je nema.

- Ukoliko nestašica vode preti Doboju, logično je uvesti redukciju i građane o tome informisati, a ne isključivati naselja nasumično – smatra Sanja Vulić, šef Kluba SNSD u Skupštini grada.

I u SDS se slažu da probleme u snadbevanju vodom treba što pre rešiti i to proširenjem bunara i rezervoara, jer ima sve više potrošača. Navode da će poslovanje „Vodovoda“ i rad direktora Ercega biti jedna od tačaka dnevnog reda na organima ove stranke.

Uskoro smene direktora

Naši izvori iz SDS navode da će najavljene promene direktora u „Vodovodu“, „Toplani“ i Domu zdravlja uskoro biti izavršene.

Kako saznajemo, Ercega bi trebalo da zameni Ognjen Mitrović, koji je trenutno zaposlen u Fondu PIO RS.

Umesto Zdravka Petrovića, direktora „Toplane“ trebalo bi da bude imenovan Dejan Starčević, dok će aktuelnog direktora Doma zdravlja Radoslava Nikolića najverovatnije zameniti Slavko Kovač.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.