Sukob Srbije i Hrvatske za BiH tek predstoji!

Izvor: Press, 03.Jun.2010, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob Srbije i Hrvatske za BiH tek predstoji!

Josipovićeva poseta Sarajevu i Banjaluci predstavlja početak borbe Zagreba sa Turskom za dominaciju u BiH. Srbija, s druge strane, zastupa američke interese i ona je na strani Turske Emil Vlajki, politikolog i profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka, kaže da poseta hrvatskog predsednika Ive Josipovića Republici Srpskoj predstavlja prvi korak u borbi Hrvatske protiv Turske za dominaciju u BiH! On dodaje i da je Beograd na strani Turske, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << jer zastupa američke interese!Vlajki u razgovoru za Press RS kaže da je Josipovićev dolazak u RS pozitivan korak, ali ističe da polaganje venaca na spomenike svim žrtvama rata u BiH ili stvaranje uslova za povratak Hrvata u RS nisu pravi motivi posete.
- Pretenzije Turske i Hrvatske na BiH su prisutne kroz istoriju. Josipovićeva poseta Sarajevu i Banjaluci predstavlja početak borbe sa Turskom za dominaciju na ovim prostorima - kaže Vlajki.
Na osnovu kojih saznanja tvrdite da se Ankara i Zagreb bore za BiH?
- Turska je ovde bila prisutna pet vekova i prema poslednjim izjavama njihovih zvaničnika imala je civilizacijsku ulogu na Balkanu. Oni tu misiju žele da nastave.
A Hrvatska?
- Što se tiče Zagreba, težnja Hrvatske za uticaj i teritoriju u BiH je stalno prisutna. To se posebno videlo za vreme Drugog svetskog rata, kada je cela BiH bila u sastavu NDH-a. Do danas se to nije promenilo jer su Hrvati koji žive u hercegovačkim kantonima u Federaciji BiH praktično državljani Hrvatske.
Zašto onda Hrvatska sprema zakon po kojem će bh. Hrvati na izborima za hrvatski Sabor moći da glasaju samo na četiri do pet biračkih mesta?
- Ne mora uopšte da znači da će taj zakon proći. U svakom slučaju, to pitanje nije od prevelikog značaja za geopolitički koncept o kome govorim. To, uostalom, ne znači da se geopolitička intencija Hrvatske neće promeniti u narednim mesecima ili godinama.
Može li Hrvatska da parira Turskoj?
- Ne može Hrvatska sama, ali iza nje stoje Austrija, Nemačka i Vatikan. To predstavlja najjaču okosnicu Evropske unije. U tom kontekstu, Hrvatska i te kako može da parira Turskoj.
Zašto u poslednjih desetak godina Hrvatska nije ispoljavala težnje o kojima govorite?
- Nije ih ispoljavala zato što se borila da uđe u Evropsku uniju i nije smela da pokazuje otvorene težnje za dominacijom u BiH. Sada je Hrvatska na pragu EU i pitanje je meseca kada će postati punopravna članica. Tada će se potpuno promeniti čitav geopolitički horizont Hrvatske i potpuno će se promeniti njihova politika prema BiH.
Kakva je uloga Srbije u toj borbi Hrvatske i Turske za BiH?
- Nažalost, Srbija u ovom trenutku zastupa američke interese, što znači da je na strani Turske.
Kako to?
- Ako se zna da je Turska favorit SAD i da Amerikanci dozvoljavaju Turskoj da radi šta hoće, a predsednik Srbije potpisuje Istanbulsku deklaraciju koja je štetna po interese RS, jasno je da on radi u interesu SAD i omogućava dominaciju Turske u BiH i na Balkanu.
Zar to ne liči pomalo na teoriju zavere?
- Ne! Zar SAD nisu dozvolile Turcima da više od 30 godina drže deo Kipra pod okupacijom, zar im ne dopuštaju da ubijaju Kurde, zar nisu SAD imale glavnu ulogu u stvaranju tzv. Republike Kosovo... SAD favorizuju Albance u Makedoniji i daju odrešene ruke Turskoj, tako da njihov ambasador svaki čas dolazi u Sandžak i ujedinjuje muslimanske partije...
Mislite li da Beograd treba da reaguje?
- Predsednik Srbije sve to mirno posmatra.
Ispada da su Srbi u RS između dve vatre. Političari iz RS prave koaliciju sa Hrvatima, a predsednik Srbije podržava turske aspiracije?
- To je tragedija Srba. Narodna skupština Srbije je rezolucijom o Srebrenici zabila nož u srce Srbima u RS.
Kako to zabila nož u leđa Srbima u RS?
- Međunarodni sud pravde u Hagu je Srbiju oslobodio odgovornosti za taj navodni genocid, ali usvajanjem te rezolucije srpski parlament je Srbe u RS proglasio odgovornima za taj zločin. Srbija je uradila niz nekorektnih stvari prema RS direktno pomažući Turskoj i Bošnjacima.
Postoji li mogućnost dogovora sva tri naroda u BiH?
- BiH je kao preferans. Tu igru igraju trojica igrača i u svakom deljenju se dvojica udružuju protiv trećeg. Tako je i u BiH. Sada imamo situaciju da se političari iz RS nalaze pred teškim izborom.
Na kakav izbor mislite?
- Da li da se povinuju željama Beograda, koji podržava turske aspiracije na BiH, a time i bošnjačke želje, ili da se okrenu na drugu stranu i prave savez sa Hrvatima.
Kome će se okrenuti?
- Srpsko-hrvatska koalicija je borba protiv islamizacije ovog dela Balkana. To je tužan i tragičan izbor jer su Hrvati kroz istoriju naneli veliko zlo Srbima. Ipak, ako Srbi moraju da se odluče između pripadnosti islamskom ili hrišćanskom svetu, onda je jasno kome će se prikloniti.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.