Stranke kupuju glasačke listiće iz inostranstva

Izvor: Press, 13.Sep.2010, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke kupuju glasačke listiće iz inostranstva

Državljani BiH u inostranstvu koji glasačke listiće dobijaju na kućne adrese, umesto da ih popune i pošalju CIK-u, prenose ih u BiH i prodaju olitičkim partijama, koje ih potom popunjavaju i ubacuju u biračke kutije
Stranke spremaju veliku kupovinu biračkih listića iz inostranstva! Naime, državljani BiH koji glasačke listiće dobijaju na svoje kućne adrese, umesto da ih pošalju CIK-u, uglavnom ih prenose u BiH i prodaju političkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << partijama, čiji ih aktivisti popunjavaju i potom ubacuju u biračke kutije na izbornim mestima!
Sagovornik Pressa RS iz Centralne izborne komisije BiH kaže da se ova nakaradna praksa dešava na svim izborima i da ne očekuje da će drugačije biti i u oktobru!

- Ni predstojeći opšti izbori u oktobru neće proteći bez manipulacija i izbornih prevara kojima se služe političke partije, jer im, naprosto, na ruku idu široke mogućnosti zaobilaženja normi određenih važećim Izbornim zakonom - tvrdi naš sagovornik!
Razrađen sistem
On objašnjava da prazne listiće popunjavaju stranke i potom ih doturaju i lojalnim biračima pri njihovom ulasku na biračka mesta.
- Ti „lojalni" glasači potom iznose prazne glasačke listiće koje na glasačkom mestu dobiju od članova biračkih odbora i po završetku glasanja daju ih pomenutim stranačkim aktivistima, koji nastavljaju isti proces sa novim biračima - objašnjava naš izvor.
On dodaje da još nije zabeležen slučaj da je neko članovima biračkog odbora prijavio da je u kutiju ubacio popunjen glasački listić.
- Ti birači su izuzetno lojalni partiji za koju i obavljaju tu nečasnu rabotu. Birači koji pristaju na te malverzacije često nešto zauzvrat i dobiju. U svakom slučaju, ova izborna krađa se u nekoliko poslednjih izbornih ciklusa pokazala kao veoma efikasan metod za prikupljanje sigurnih glasova. Nema sumnje da će toga biti i 3. oktobra - uverava naš sagovornik.
Predsednik NVO „Forum građana" iz Tuzle i bivši član CIK-a BiH Vehid Šehić kaže da je upoznat s ovim vidom izborne prevare. On dodaje da je teško uhvatiti izborne prevarante, koji se služe tim metodom, jer se birači koji u tome učestvuju ranije „obrade", zbog čega se broj prijavljenih za ovu prevaru može izbrojati na prste.
- Ti listići se ne daju simpatizerima političkih protivnika, već proverenim biračima. Pre izbora ti ljudi se pažljivo „obrade" i oni zato pristaju da u glasačku kutiju ubace popunjene listiće, a zauzvrat iznesu prazne. Bilo je predloga da se listići za glasače iz inostranstva na neki način označe ili štampaju u posebnoj boji kako bi se razlikovali od listića za redovno glasanje, ali, koliko znam, to nije urađeno. To znači da će i na ovim izborima biti velikih prevara - smatra Šehić.
Da stvar bude još interesantnija, glasovi iz inostranstva često presudno utiču na izborni rezultat, pa čak i da donesu prevagu u trci za neke izborne funkcije. To se i desilo pre četiri godine, kada je aktuelni potpredsednik RS iz reda hrvatskog naroda Davor Čordaš dobio 1.331 redovan glas, ali je potpredsednik RS postao zahvaljujući tome što je dobio 3.238 glasova iz inostranstva. Politički analitičari ocenjuju da su izborne prevare i sa glasovima unutar BiH moguće, a pogotovo sa glasačkim listićima birača registrovanih za glasanje u inostranstvu.

Ovaj put neće proći
- Izborne malverzacije se ne mogu osujetiti, ali mogu se znatno smanjiti dobrim organizovanjem i radom biračkih odbora, kao i aktivnostima stranačkih posmatrača. Prevara sa praznim glasačkim listićima koji stižu iz inostranstva svakako je najpoznatija i, nažalost, najefikasnija za obezbeđivanje sigurnih glasova - kaže politički analitičar iz Banjaluke Tanja Topić.
Ona ipak smatra da je mala mogućnost da i ovog puta glasovi iz inostranstva presude ko će biti potpredsednik RS iz reda hrvatskog naroda.
- Glasovi iz inostranstva ove godine mogu da utiču na izbor potpredsednika RS iz reda Bošnjaka, ali predizborne ankete pokazuju da Emil Vlajki uživa veću podršku od ostalih kandidata iz reda hrvatskog naroda. To sam nazvala sindrom „Željko Komšić", jer će Vlajki, koji je kandidat NDS-a Krste Jandrića, najverovatnije dobiti potpredsedničku fotelju zahvaljujući uglavnom srpskim glasovima, odnosno disciplinovanim biračima NDS-a - ocenjuje Topićeva.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.