Savez za promene na KLIMAVIM NOGAMA: SDS želi sam na parlamentarne izbore

Izvor: Blic, 03.Mar.2017, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savez za promene na KLIMAVIM NOGAMA: SDS želi sam na parlamentarne izbore

Od najavljenog potpisivanja nove platforme Saveza za promene (SzP) nema ništa, saznaje „EuroBlic“.

Naši izvori kažu da stranke članice SzP od lokalnih izbora pokušavaju da uspostave novi politički način delovanja, ali da se o tome lideri partija još nisu dogovorili. Navode da se čeka stav SDS, kao okosnice Saveza, ali čini se da u toj partiji ne pokazuju neko preterano interesovanje kad je reč o strategiji za budućnost.

- Jedan deo ljudi u stranci smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je SDS doživeo debakl na prošlogodišnjim lokalnim izborima zbog koalicionih partnera iz SzP. Zbog toga u SDS procenjuju da bi na izborima 2018. godine bolje prošli ukoliko bi sami izašli pred birače – kažu naši izvori iz SDS.

Ipak, u najvećoj opozicionoj stranci nisu definitvno odustali od SzP, ali bi svoj ostanak, kako navode naši sagovornici, mogli da uslove sa svojim kandidatima za predsednika RS i člana Predsedništva BiH na predstojećim opštim izborima, koji će se održati naredne godine.

Ovakavi stavovi pokazuju da u SzP mnogo toga ne štima i da je opstanak koalicije pod velikim znakom pitanja. Pogotovo što, kako tvrde naši izvori, u SDS trenutno nema pravog sagovornika sa kojim bi se pregovaralo o platformi SzP, jer su u toj partiji usmereni na unutarstranačke izbore koji bi trebalo da budu održani u maju.

S druge strane, predsednik Glavnog odbora SDS Milan Miličević poručio je kako oni neće odustati od SzP i da bi ova koalicija trebalo da bude okvir za delovanje opozicije. Ipak, ne krije da bi u koaliciji moglo da dođe do nekih novih pravila i dogovora.

- Nećemo odustati od tog projekta i sigurno ćemo verifikovati neku novu platformu delovanja za predstojeće opšte izbore. Novi dokument verovatno će biti donesen nakon unutarstranačkih izbora u SDS – rekao je Miličević.

On kaže da je posle poraza na prošlogodišnjim izborima dobra komunikacija između lidera stranaka, koje čine SzP, te da se on nada kako će nastaviti zajedničko delovanje u NS RS i na nivou BiH.

Za razliku od SDS, koji čekaju unutarstranačke izbore, prvi čovek PDP Branislav Borenović kaže da su u ovoj stranci spremni da potpišu dokument koji bi definisao ključne programske prioritete SzP.

- Očekujemo saglasnost i drugih političkih stranaka, koje su spremne na snažno opoziciono delovanje. To znači da politički i programski moramo da preuzmemo punu odgovornost i krenemo u borbu kojom bi srušili režim u RS – smatra Borenović, koji kaže da će se o budućoj platformi SzP, kao i o personalnim stvarima tek razgovarati.

Krsmanović: Definisati nove politike

Potpredsednik NDP Zdravko Krsmanović kaže da ne treba ništa spektakularno očekivati od nove platforme SzP. Ponavlja da su u ovoj stranci zainteresovani da se definišu nove politike delovanja opozicije.

- Predsedništvo stranke održaćemo u narednim danima i tada ćemo sa konkretnim podacima izaći u javnost. Pokušavamo da napravimo neku ozbiljnu političku alternativu, jer ovakav način rada SzP nije ono što narod očekuje od nas – rekao je Krsmanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.