RASIPNIŠTVO Banjaluka sija kao Las Vegas

Izvor: Blic, 21.Jun.2016, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RASIPNIŠTVO Banjaluka sija kao Las Vegas

Javni objekti u Banjaluci troše tri puta više energije od evropskog proseka, a lek za ovaj problem nadležni vide u novom zapošljavanju!?

Dok građani vode računa o svakom kilovatu, u objektima Gradske uprave, javnim preduzećima, školama, kulturnim ustanovama i sportskim objektima – sija kao u Las Vegasu.

Banjaluka godišnje štedi samo sat vremena - kada ugasi svetla tokom akcije “Sat za planetu Zemlju”. Ostalim danima, “zaboravljena” svetla ostaju i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preko noći, a grejalice i klima uređaji rade i u prostorijama koje imaju centralno grejanje.

Podaci o trostruko većoj potrošnji od evropskog proseka i izuzetno niskoj energetskoj efikasnosti javnih objekata u Banjaluci, te zabrinjavajućem zagađenju okoline, navedeni su u Akcionom planu energetske efikasnosti koji će u četvrtak razmatrati Skupština grada.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović rasipničko ponašanje u gradskim institucijama upoređuje sa prosečnim domaćinstvom u kojem se gleda na svaku marku, pa se često pere i kuha samo noću, kada je struja jeftinija.

- Činovnici su neodgovorni, jer znaju da će sve što potroše neko drugi platiti. Kada bi ih poslodavac za rasipanje kažnjavao novčano, kao što je slučaj u Nemačkoj, ne bi bilo tako – kaže Petrović.

Igor Kalaba iz Centra za životnu sredinu smatra da su i za rasipništvo i za katastrofalnu energetsku situaciju odgovorni rukovodioci.

- Višedecenijski loš menadžment je veći problem od izgovora koji najčešće čujemo: da za unapređenje energetske efikasnosti nema novca – kaže Kalaba.

Da manjak para nije uvek najveći problem, dodaje Kalaba, svedoči i primer Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje. Centar za životnu sredinu je bivšoj direktorki vrtića Nataši Radulović nudio da im obezbede donaciju za ugradnju solarnih kolektora koji bi grejali vodu u vrtićima, a kasnije bi im omogućili i “utopljavanje objekata”.

- Odgovorili su da nemaju vremena za novi projekat, iako bismo mi realizovali većinu aktivnosti – kaže Kalaba.

Za rasipanje struje, toplotne enegrije i drugih resursa, nadležni u Gradskoj upravi smislili su solomonsko rešenje: planiraju da angažuju “energetske menadžere”. Njihov posao bi, kako se navodi u Akcionom planu, bila “primena niza kontrola i praćenje rutine, i jednostavne i sofisticirane, upravljanje potrošnjom energije strogo u skladu sa potražnjom i izbegavanje nepotrebnog korišćenja”.

U Pokretu potrošača kažu da je to čista glupost, jer znači da će Grad na budžetske jasle natovariti dodatne službenike čiji će posao biti da idu za kolegama i gase svetla i grejalice.

Prospemo 34,4 miliona litara vode

Osim energije, u Banjaluci se besomučno rasipa i voda.

Prema podacima “Vodovoda” svako od nas troši u proseku 430 litara vode dnevno, što, pomnoženo sa brojem stanovnika, daje cifru od impresivnih 86 miliona litara dnevno.

U ovu brojku uračunato je i 40 odsto gubitaka na mreži, što u litrima iznosi 34,4 miliona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.