Proizvodi Pekabesko zdravstveno neispravni

Izvor: BanjalukaLive.com, 05.Dec.2014, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodi "Pekabesko" zdravstveno neispravni

Proizvodi mesne industrije "Pekabesko" iz Makedonije zdravstveno su neispravni zbog čega će biti uklonjeni iz prodaje na području RS, a njihov uvoz biće zabranjen. U proizvodima "Pekabesko" kod određenih proizvoda utvrđen je sadržaj prehrambenih aditiva iznad dozvoljenih, odnosno radi se o povećanom sadržaju fosfata, zbog čega se ovi proizvodi proglašavaju kao „zdravstveno neispravni", na osnovu Zakona o hrani RS, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Aditivi >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << se obično dodaju namirnicama zbog poboljšljnja tehnoloških i senzorskih svojstava, ali nedopušteno velika količina aditiva, pogotovo fosfata i natrijevog nitrita imaju dokazan kancerogeni učinak. Nakon što je Institut za javno zdravstvo RS pretraga utvrdio da su proizvodi MI "Pekabesko" neispravni Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS će donijeti Naredbu kojom se zabranjuje promet proizvoda od mesa mesne industrije „Pekabesko" na području RS, dok se ne otklone nedostaci u prizvodnji prekomjernim korišćenjem aditiva i dok se ne obezbjede svi uslovi za promet potpuno zdravstveno bezbjednih proizvoda po zdravlje ljudi. Takođe, MPŠiV je obavijestilo Kancelariju za veterinarstvo BiH, Odjeljenje granične veterinarske inspekcije i Inspektorat Republike Srpske o poduzetim mjerama, kako bi se spriječio daljnji uvoz i promet navedenih proizvoda na cijelom području BiH. Proizvodi MI "Pekabesko" zasad se još mogu kupiti u prodavnicama i marketima u Banjaluci. Kako su prodavači u jednom banjalučkom marketu rekli reporteru MONDA, niko ih još nije obavijestio o neispravnosti "Pekabesko" proizvodi niti je zabranio prodaju, a kada budu obaviješteni, skloniće ih sa rafa. (MONDO)

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Neispravni proizvodi Pekabeska

Izvor: B92, 05.Dec.2014

U nekim proizvodima Mesne industrije Pekabesko iz Makedonije plasiranim na tržištu Republike Srpske (RS), utvrđeno je prisustvo aditiva iznad dozvoljenog nivoa...Reč je o povećanom sadržaju fosfata, zbog čega se ovi proizvodi deklarišu kao zdravstveno neispravni, na osnovu Zakona o hrani RS,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.