Proglašenje Kosova nezavisnim uticaće na RS

Izvor: Blic, 17.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Proglašenje Kosova nezavisnim uticaće na RS"

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je sinoć da bi jednostrano proglašenje Kosova nezavisnom državom sigurno uticalo na formiranje novog političkog javnog mnjenja u Republici Srpskoj i dodao da to niko neće moći da zaustavi.

"Kako će se ono izraziti, to je pitanje, ali ono mora da se izrazi politički, nikako nasilno", kazao je Dodik gostujući na TV Enter. On je dodao da bi većina ljudi želela da se to desi, a da Republika Srpska bude viđena u nekom obliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izvan Bosne i Hercegovine. Odgovarajući na pitanje novinara u kom roku se može očekivati da Republika Srpska postane nezavisna ukoliko Kosovo postane nezavisno, Dodik je rekao da ne može da pretpostavi kada bi se to moglo dogoditi, ali da će biti teško reći ljudima u Republici Srpskoj zašto se slične situacije rešavaju na različit način. "Bilo kakva nasilna reakcija u Republici Srpskoj može trajno da našteti interesima Republike Srpske, imajući u vidu značajno prisustvo međunarodne zajednice", naglasio je Dodik.

Govoreći o izmenama zakona o Savetu ministara BiH, koje je predložio visoki predstavnik Miroslav Lajčak, Dodik je kazao da je Lajčak zloupotrebio položaj visokog predstavnika, prekršio Ustav BiH i Dejtonski sporazum i narušio balans koji je pažljivo uspostavljen u Dejtonu vezano za nemogućnost preglasavanja u BiH. Dodik je istakao da su visoki predstavnici u BiH do sada nametnuli ukupno 840 odluka, mera, zakona i drugih akata, iako nemaju pravo da donose zakone, ali iza sebe imaju SAD i Evropsku Uniju koji kažu "uvek je on u pravu a mi smo ti koji ništa ne razumemo". Lajčak je, prema rečima Dodika, ušao u taj "balans" na način suprotan onome koji je primenio visoki predstavnik Pedi Ešdaun. On je kazao da mere koje je Lajčak predložio neće biti izglasane na zasedanju parlamenta BiH 1. decembra, i da Lajčak ima priliku da to nametne ali da niko iz Republike Srpske neće postupati po tome.

Dodik je kazao da jedan deo propagandista, pre svega, oko Stejt departmenta pokušava da napravi priču o uticaju Rusije na njegove političke stavove. "Ono što je nama važno u ovom trenutku, mi ne možemo da biramo ni između jednih, ni drugih ni trećih, mi želimo da imamo prijatelje, da sarađujemo i sa Amerikom i sa Rusijom", kazao je Dodik istakavši pritom da sa tim zemljama postoji dobra poslovna saradnja.

Lajčak i Berns protiv povezivanja RS i Kosova

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak i američki državni podsekretar Nikolas Berns su u Vašingtonu energično odbacili insinuacije o postojanju veze između BiH i budućeg statusa Kosova, nazvavši ih neodgovornim, uz podsećanje da je međunarodna zajednica istrajna u punom poštovanju Dejtonskog sporazuma, saopštila je Kancelarija visokog predstavnika (OHR).

Posle obraćanja Savetu bezbednosti UN u četvrtak, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak susreo se s Bernsom, koga je upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u BiH.

Berns je pružio punu podršku američke administracije poslednjim potezima visokog predstavnika u BiH pozivajući lidere političkih stranaka u BiH da te mere sprovedu bez odlaganja, navedeno je u saopštenju.

"Članstvo u Evropskoj uniji je ključni strateški cilj BiH, ali angažman SAD-a i dalje je od prevashodnog značaja", rekao je Lajčak, podsetivši da je parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom, zbog nepostizanja sporazuma o reformi policije, odloženo.

Lajčak je u razgovoru s Bernsom istakao da politički lideri u BiH treba da "naprave konkretne korake koji će odrediti da li BiH ide dalje u izolaciju ili ka evropskim integracijama", saopštio je OHR.

Tokom posete Vašingtonu, Lajčak je razgovarao i sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropu i Aziju Danijelom Fridom i njegovom zamenicom Rozmari di Karlo, kao i sa višim direktorom za evropske poslove pri Savetu za nacionalnu bezbednost Džudi Ensli.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.