Osam godina pešači po svetu

Izvor: Blic, 22.Jul.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam godina pešači po svetu

Petar Majer, Čeh rođen u gradu Frydeh - Mistek, 300 kilometara istočno od Praga, pre sedam godina krenuo je na neobičan put - put oko sveta. Ovih dana, stigao je i do Republike Srpske, do Bijeljine.

Sticajem okolnosti, obreo se u semberskom selu Ljeljenča, kod porodice Sekulić, Vojina i Jule. Sekulići su ga ugostili, potvrđujući još jednom široko srce semberskog čoveka i tradicionalno gostoprimstvo. A Petrova priča je uistinu neobična.

- Rođen sam 23. jula >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1976. godine. Sa 12 godina sam

maštao da prepešačim svet a sa 24 sam krenuo u poduhvata, tačno 23. jula 2000. godine. Tačka sa koje sam krenuo bio je ruski grad Kazanj. Usledilo je pešačenje po Sibiru, što je možda i najuzbudljiviji deo mog putešestvija. Oko dve i po godine proveo sam u Rusiji. Od jednog do drugog sibirskog sela i naselja pešačio sam i po 200 kilometara. U divljoj, netaknutoj prirodi viđao sam medvede sa mladuncima, vukove. Bilo je i bliskih susreta, srećom, bez posledica. Oko mesec dana, kroz Sibir mi je pravila društvo studentkinja Nataša. Imala je 19 godina i svoje ferije iskoristila je da pređe deo tog mog puta oko sveta - kaže Peter.

Put ga je zatim odveo do Norveške, Holandije, Poljske, Češke, Nemačke, Francuske, Španije. Brodom je iz Portugala putovao do Engleske. Tamo je pešačio četiri meseca a u Irskoj oko mesec dana. Do sada je prepješačio 35 zemalja i prevalio oko 29.000 kilometara.

Kaže da zimi ne putuje. Po tri meseca, od novembra do kraja februara, provodi u Latviji, u gradu Valka, kod svojih dobrih prijatelja i sponzora koji će mu pomoći da svoje putešestvije pretoči u knjigu.

U martu svake godine, Petar ponovo kreće na put oko sveta, sa one tačke koju je napustio krajem novembra prethodne godine. Nakon pešačenja kroz Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju i Grčku, namerava da poseti i Svetu Goru a nakon toga kroz Bugarsku i Rumuniju stići će do Ukrajine. To će biti neka nova, naredna tačka za polazak ka Turskoj i Svetoj zemlji, da bi kroz Aziju stigao do Indije, Kine i drugih udaljenih tačaka sveta.

Kraći odmor u Ljeljenči dobro mu je došao, jer je malo prehlađen. Već u utorak nastavlja put ka Sremskoj Mitrovici.

- Nisam imao većih problema. Generalni sponzor mi je Gospod Bog - u šali kaže simpatični Čeh dodajući da od Njega očekuje zdravlje i sreću koja mu je neophodna za putovanje.

Kako sada stvari stoje, Peter namerava da na putu oko sveta, provede narednih 20 godina. Tek tada će, nakon okončanja ove neobične misije, kaže, razmišljati o ženidbi i mirnom porodičnom životu. Možemo samo da mu poželimo srećan put i dobro zdravlje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.