Oli Ren očitao lekciju političarima

Izvor: Blic, 11.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oli Ren očitao lekciju političarima

SARAJEVO - Članice Evropske unije veoma su razočarane činjenicom što su političke vođe u BiH više vremena provodile u negativnoj retorici, nego što su radile na tome da zemlju vode napred - izjavio je juče u Sarajevu komesar za proširenje EU Oli Ren.

- Političke vođe mogu da nastave da se svađaju, to može da traje godinama i tako mogu da ostanu iza svojih suseda, ali mogu i da se dogovore i da ovu zemlju povedu napred, jer to želi većina njenih građana. Imamo mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razloga da brinemo za usmerenje i orijentaciju BiH - rekao je Ren na pres konferenciji nakon razgovora sa članovima Predsedništva BiH.

Komesar za proširenje EU juče je jasno stavio do znanja domaćim političarima da izgradnja državnih institucija ima ključni značaj za dalji reformski napredak na putu ka EU.

- Očekujem da dođe do evolucije Ustava BiH i to uz puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Evropska komisija je spremna da u tome pomogne, ali nema nameru da se meša u domaću politiku i da određuje ko ovde šta treba da radi - rekao je Ren, naglašavajući kako „EU očekuje da će BiH početi pripreme za popis stanovništva i sprovesti ga 2011. godine".

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je na pres konferenciji da u BiH ne postoji saglasnost oko načina na koji bi trebalo izvršiti popis „u skladu sa odredbama koje Evropska komisija smatra neophodnim". On je ponovio i svoj stav da „nije problem u sprovođenju, nego u kršenju" Dejtonskog sporazuma, o čemu, upozorava Silajdžić , „treba voditi računa prilikom reforme Ustava BiH". Silajdžić je pozdravio što je „Privremeni odbor ocenio kao pozitivan napredak koji je BiH ostvarila u provođenju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", ali je istovremeno izrekao optužbe na račun RS i predstavnika njene vlasti zbog toga „što su odbili ili osporili 24 prioriteta iz evropskog partnerstva". Silajdžić se žestoko naljutio na Rena zato što on, uprkos Silajdžićevom insistiranju, nije želeo „imenovati krivce za blokade u BiH i one koji se služe nacionalističkom retorikom".

- Evropska komisija izbegava da se meša u domaću politiku i određuje ko šta i kako radi i određuje i imenuje krivce - objasnio je Ren. On je, na zatvaranju trodnevnog Foruma Kran Montana u Sarajevu, potvrdio da će zvanični Brisel i dalje biti fokusiran na proširenje EU i da bi u smislu evropskih integracija „naredna godina mogla da bude godina zapadnog Balkana".

- Članice EU imaju zajedničku viziju prema kojoj će BiH biti stabilna, uspešna i prosperitetna država u okviru EU. Potrebne su energične akcije i efikasna dela, a ne prazne reči", zaključio je Ren.

BiH ne menja stav o Kosovu

Oli Ren ocenio je juče u Sarajevu da je odluka Crne Gore i Makedonije da priznaju nezavisnost Kosova „od velikog značaja za ove dve države". Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić je rekao da odluke Crne Gore i Makedonije „neće promeniti stavove u BiH o ovom pitanju". „Stav Predsedništva BiH je da za sada to pitanje ne otvara zbog očiglednih razloga jer nam to ne bi pomoglo", rekao je Silajdžić, dodajući: „Šta ja lično o tome mislim, to je druga stvar, to vas ne zanima".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.