Od mađistra Tome  do fakulteta

Izvor: Blic, 18.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od mađistra Tome do fakulteta

Razvoj školstva na području zvorničke opštine počeo je skoro pre dva veka, a prva srpska škola osnovana je sredinom devetnaestog veka, dok je za vreme austrougarske vlasti Pravoslavna osnovna škola u Zvorniku imala trideset đaka i jednog učitelja. Danas u ovom gradu u osnovnim i srednjim školama i na Tehnološkom fakultetu nastavu pohađa 6.627 učenika i 245 studenata.

„Prvi pomen učitelja u zvorničkoj varoši datira iz dokumenta koji je otkupio srpski učitelj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nepoznatog imena 9. decembra 1816, za dvadeset groša. Dve godine kasnije nalazi se zapis u kome se pominje učitelj Toma koga pisac tog dokumenta naziva mađistrom, ali se ne zna tačno kada se osniva srpska škola u Zvorniku, već se samim pominjanjem učitelja dolazi do zaključka da je i škola radila", kaže istoričar Zoran Ivanović.

On dodaje da se među računima Srpske pravoslavne crkvene opštine u Sarajevu nalazi i onaj po kome je isplaćeno daskalu u Zvorniku pet groša i 20 para i da se prema tome, iako nema drugih sigurnijih podataka, može zaključiti da je škola u Zvorniku osnovana mnogo pre nego u godinama koje se pominju.

Učitelji su u kasnijem periodu u Zvornik dolazili iz različitih područja, pa je tako zabeleženo da je Simo Milojević, „zvornički učitelj, rodom iz Crne Bare u Srbiji, 1853. prešao da radi u Tuzlu". U dva navrata u Zvorniku je učiteljevao i Ilija Perasović iz Stradina u Dalmaciji, a sa uspostavljanjem austrougarske vlasti nastupio je povoljniji period za širenje pismenosti među Srbima u Zvorniku.

„Već 1880. Pravoslavna osnovna škola u Zvorniku dobija novu zgradu, u kojoj je današnja štamparija, koju su vlastitim prilozima izgradili zvornički Srbi za školovanje svoje dece. Ova škola je radila do sarajevskog atentata, kad joj je zabranjen rad. Uporedo s ovom školom od školske 1886/87. počinje da radi i državna osnovna škola u zgradi koja je bila podignuta na mestu gde je današnja Gimnazija. Pored ove osnovne škole, osnovane su i državne škole u Kozluku, Branjevu, Drinjači i Skočiću. Međutim, prvu srednju školu Zvornik je dobio tek 1920, a to je bila Srednja građanska škola trgovinskog smera. Do početka Drugog svetskog rata to je bila jedina srednja škola u Birčanskoj regiji", podsetio je Ivanović.

Pored ovih, posebno je zanimljiv podatak da je od 40 srezova Drinske banovine, Zvornik, u odnosu na broj stanovnika koji je dolazio na jednu školu, samo od Kladnja imao više škola.

Poređenja radi, danas u Zvorniku radi šest matičnih osnovnih škola sa 20 područnih škola, u kojima nastavu pohađa 4.604 učenika. U dve srednje škole, Tehničkom školskom centru i Gimnaziji i SSŠ „Petar Kočić" nastavu prati 2.023 srednjoškolca, a Zvornik je danas centar regije po pitanju školstva, jer u zvorničkim srednjim školama nastavu prate i đaci iz okolnih opština RS, Srbije i FBiH.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.