Od države se očekuju stipendije i zaposlenje

Izvor: Blic, 18.Jun.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od države se očekuju stipendije i zaposlenje

BANJALUKA - Zbog nezaposlenosti i nerešenog stambenog pitanja višečlane porodice u Srpskoj su na udaru siromaštva, pokazuje istraživanje Saveta za decu RS koje je juče, u organizaciji Ministarstva za porodicu, omladinu i sport RS, prezentovano na okruglom stolu „Položaj i potrebe dece iz višečlanih porodica u RS".

Istraživanje pokazuje i da roditeljima sa više dece treba podrška države tokom školovanja dece namenskim stipendijama ili zaposlenjem bar jednog od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << roditelja kako bi se obezbedio redovan mesečni prihod.

Jedanestočlana porodica Ratković iz Banjaluke jedva preživljava od dečjeg dodatka i plate koju zaradi glava kuće Zlatko Ratković. Sa 600 KM, koliko su njihova mesečna primanja, prehranjuju decu i otplaćuju kredit koji su uzeli kako bi se skućili.

„Nismo u potpunosti rešili stambeni problem jer moramo dograditi još soba. Sada u jednoj sobi svih devetoro dece i spava i uči. Sve je podređeno njima. Nekad nam baš bude teško, ali opet preživimo", rekla nam je majka Marijana Ratković.

Ona je nezadovoljna što pravo na dečji dodatak imaju samo na drugo, treće i četvrto dete, jer u RS ima mnogo višečlanih porodica kojima bi ta pomoć dobro došla.

„Nedavno sam dobila i deveto dete, a od države nisam dobila - ništa. Pritom, majke koji dobiju treće dete imaju jednokratnu pomoć od 1.100 KM. Mnogo bi značilo da dečji dodatak primam i na ostalu decu", kaže Marijana.

Predsednica Saveta za decu Jovanka Vuković precizirala je juče da je dečji dodatak za prošli mesec u proseku iznosio 77 KM.

„Bilo bi dobro kada bi pravo na dečji dodatak imali roditelji i na peto, šesto i ostalu decu. Međutim, u tom slučaju Vlada RS bi trebalo da izdvaja više novca za dečju zaštitu jer sa ovom sumom to nije dovoljno", kaže Vukovićeva.

Inače, ciljne grupe resornog ministarstva su porodice sa troje dece, tako da za rođenje trećeg deteta Ministarstvo izdvaja u vidu jednokratne pomoći 900 KM, a za rođenje četvrtog deteta 1.100 KM.

Resorni ministar Proko Dragosavljević podsetio je da je za 98 porodica u 30 opština u RS bez stana izdvojeno pet miliona KM i da je počelo gradnja kuća od 112 kvadratnih metara.

Pad nataliteta u RS

Godina

broj rođenih

broj umrlih

1998.

13.520

12.460

2002.

12.336

12.980

2005.

11.638

14.279

2006.

11.512

13.802

2007.

10.500

14.500

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.