Obeležena godišnjica stradanja Srba u „Oluji

Izvor: Press, 05.Avg.2010, 01:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica stradanja Srba u „Oluji"

Služenjem parastosa poginulim srpskim civilima i vojnicima u crkvi Svete trojice i polaganjem venaca na spomenik poginulim borcima na groblju Sveti Pantelija, u Banjaluci je juče obeležena 15-godišnjica progona oko 220.000 Srba iz Republike Srpske Krajine (RSK) u akciji Hrvatske vojske „Oluja". Parastosu su prisustvovali izaslanik predsednika RS Siniša Karan, savetnik premijera RS Savo Lončar, predstavnici Dokumentaciono-informacionog centra >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << „Veritas", delegacije Narodne skupštine RS, republičkih nevladinih organizacija, Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH i porodice nestalih iz Krajine.Posle parastosa, delegacije su položile vence na spomenik poginulim borcima na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci, a zatim je organizovan komemorativni skup u prostorijama Kola srpskih sestara.
Obeležavanje progona Srba iz RSK u Banjaluci organizovao je Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS. Prethodne večeri, pred hramom Hrista Spasitelja u Banjaluci zapaljeno je 7.000 sveća u znak sećanja na ubijene srpske civile i vojnike u operaciji „Oluja" u RSK, a zatim je održan prigodan duhovno-umetnički program.
Pre 15 godina izvršen je napad na područje bivše RSK u Hrvatskoj i 13 opština u BiH, u kojem su hrvatske i muslimanske snage ubile oko 2.650 i proterale oko 340.000 Srba. U vojnoj operaciji „Oluja" na području RSK ubijeno je i nestalo gotovo 2.000 Srba, a proterano oko 220.000, dok su u nastavku te akcije u BiH, pod nazivom „Maestral", hrvatske oružane snage sa Petim korpusom Armije BiH, ubile još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika.
Vojna operacija „Oluja" preduzeta je uprkos tome što je dan ranije srpska delegacija prihvatila predlog međunarodne zajednice za mirnu reintegraciju u Hrvatsku, uz garancije da RSK neće biti napadnuta.
U Haškom tribunalu u toku je suđenje komandantima hrvatske vojske u „Oluji", generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, pod optužbom za udruženi zločinački poduhvat čiji je cilj bio trajno uklanjanje Srba iz RSK i za druge ratne zločine.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.