Novi zaplet u slučaju Šešelj?

Izvor: Cafe.ba, 11.Apr.2015, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zaplet u slučaju Šešelj?

Beograd - Ljekarski tim Vojislava Šešelja nema dozvolu lidera SRS da medicinsku dokumentaciju preda Hagu, ali će u srijedu obavijestiti javnost o njegovom zdravstvenom stanju.

Novi obrt u ovom slučaju, međutim, pokazuje razlike i u samom Tribunalu o tome da li bi lider radikala trebalo da ostane na privremenoj slobodi, piše B92.

Ljekari lidera radikala nisu još dobili zvaničan zahtjev iz Haškog tribunala da dostave nove informacije o njegovom zdravstvenom stanju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Šešelj svojim ljekarima ne dozvoljava da nalaze predaju Tribunalu, ali im ne spori da o njima obavještavaju javnost.

"U ovom momentu imamo isključivu zabranu Šešelja da raspolaženo njegovom medicinskojm dokumentacijom. Dobro ćemo ceniti integritet samog pacijenta, ali vodićemo računa da je Tribunal bio prema nama više nego korektan u fazi kada smo izneli razloge zbog kojih treba da bude upućen na lečenje.

Verujem da ćemo i sada naći pravu meru", kaže šef ljekarskog tima Vojislava Šešelja Milovan Bojić.

Bojić tvrdi da je i prije ove odluke iz Tribunala, ljekarski tim odlučio da Šešelj krene sa hemioterapijom, koja će trajati 36 nedjelja. Sa druge strane, najnoviji potez iz Haga pokazuje određena razmimoilaženja u samom sudu kada je u pitanju ovaj slučaj.

"Na neki način moglo bi se reći da je došlo do sukoba u pogledu razumijevanja pravne procedure između žalbenog vijeća s jedne i pretresnog vijeća s druge strane. Pretesno vijeće je imalo obavezu da odmah donese odluku o vraćanju Šešelja u Hag, ono to nije uradilo, već otvara raspravu o toj temi i zahtjeva da sekretarijat pribavi informacije od ljekara pa da onda donese odluku", kaže advokat Vladimir Petrović.

Ta odluka, kako objašnjava Petrović, advokat sa dugogodišnjim iskustvom u Haškom sudu, može da bude u skladu sa onim što je tražilo žalbeno vijeće, ali i ne mora. Ukoliko se pretresno vijeće ne složi sa onim što traži žalbeno vijeće, ono opet može da je vrati na ponovno odlučivanje ili da samo drugačije presudi.

"Da li će trajati jako dugo to ne znam, ali ono što je očekivatno, postupanje odmah i isporuka odmah, to se očigledno neće desiti tako brzo", kaže Petrović.

Lider radikala se u novembra prošle godine poslije skoro 12 godina vratio u Srbiju, nakon što je pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja. Sudjenje je počelo u jesen 2007, a presuda je trebalo da bude izrečena oktobra 2013. To je odloženo, zbog Šešeljev zahtjev za izuzeće sudije jednog od sudija, koga je zamijenio novi, koji je tražio dodatno vrijeme za upoznavanje sa slučajem.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.