Ni besplatne studije nisu motiv za upis

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni besplatne studije nisu motiv za upis

BANJALUKA – Prijemna groznica juče je počela na svim fakultetima u Srpskoj. Budući brucoši, uz primetnu tremu i nervozu, čekali su svoj red za polaganje kvalifikacionog ispita. Strah je, kažu, opravdan jer je konkurencija velika, a mesta na željenim studijski programima nema dovoljno.

Kandidati su juče nervozno prelistavali skripte i knjige ne bi li ugrabili još malo vremena za obnavljanje gradiva.

„Zašto sada čitaju kad ima još deset minuta do >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << početka polaganja. Samo stvaraju nervozu", komentarisala je grupa devojaka pred ulazom na Ekonomski fakultet u Banjaluci.

Dragan Sredić iz Doboja juče nije bio toliko nervozan kao njegove buduće kolege. Kaže da veruje u sebe i neće biti problema da položi prijemni ispit.

„Odlučio sam da upišem Ekonomski fakultet. Čini mi se da je on jedini perspektivan. Videćemo hoće li sve dobro proći", rekao nam je Dragan.

Za razliku od Dragana, Bijeljinka Sanja Savić vidno je bila uplašena uoči polaganja kvalifikacionog ispita. Strahuje, jer nije sigurna hoće li se uspeti upisati, s obzirom da za Filozofski fakultet svake godine konkuriše sve više studenata. Ona se odlučila da upiše nemački jezik, iako svesna da je konkurencija velika.

„Samo se nadam da ću uspeti. I slaviću svaki dan, dok ne krenem u Banjaluku", rekla nam je Sanja.

Na oba univerziteta u Srpskoj na 75 studijskih programa mesta ima za 6.645 studenta, a u prvom upisnom roku dokumente je predao manji broj od planiranih kandidata - 5.746.

Iako je Vlada RS po prvi put odlučila da za studente koji se budu upisali na odseke za matematiku, fiziku, mašinstvo, informatiku, elektrotehniku i geodeziju obezbedi besplatne studije i desetomesečnu novčanu pomoć i ove godine odziv je - mali. Primera radi, u Banjaluci na Prirodno-matematički fakultet planiran je upis 500 studenata, a dokumente su u prvom upisnom roku predala samo 193 kandidata. Najmanje interesovanja jeza odseke na Tehnološkom fakultetu, pa su dokumente predala samo 43 kandidata, iako je planirano 300 msta. Najviše interesovanje, kao i svake godine, vlada za društvene smerove pa je za Filozofski fakultet u Banjaluci dokumente predalo 1.145, skoro duplo više od planiranih 685 mesta.

Slična situacija je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu gde je za 120 planiranih na smeru matematika i informatika u prvom upsinom roku dokumenta predalo samo 15 maturanata. Mali odziv studenata bio je i na mašintsvu i elektrotehnici, iako su ova zanimanja najtraženija na tržištu rada.

Inače, rezultati prvog upisnog roka trebalo bi da budu objavljeni 10. jula do 14 časova, dok je upis primljenih kandidata zakazan od 14. jula. Studenti će za drugi upisni rok moći da predaju dokumente od 18. do 23. avgusta, dok će prijemni ispit biti održan 27. avgusta u devet časova.

Još 2.206 mesta za buduće srednjoškolce

U srednjim školama u RS nakon junskog roka za prve razrede ima još 2.206 slobodnih mesta, a učenici koji nisu uspeli da se upišu u prvom roku moći će to da urade od 18. do 29. avgusta. Od 86 srednjih škola u prvom upisnom roku samo u 18 škola popunjena su sva slobodna mesta. Buduće srednjoškolce čeka135 mesta u trećem stepenu za struku poljoprivreda i prerada hrane , a u četvrtom - 51. U šumarstvu i obradi drveta u trećem stepenu ima 114, a u četvrtom - 31 mesta, mašinstvu - 19, obradi metala - 412 u trećem, a u četvrtom 65, za elektrotehniku u trećem 71. Za tekstilce i smer geodezija skoro sva mesta su slobodna.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.