Nedodirljivih nema korupcije ima previše

Izvor: Blic, 17.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedodirljivih nema korupcije ima previše

BANJALUKA - Spekulacije o navodnim namerama američke diplomatije da, povezujući premijera RS sa kriminalom, iz političkog života BiH eliminišu lidera SNSD i šefa Vlade RS Milorada Dodika, analitičari ne žele da dovode u vezu sa nagoveštenim obnavljanjem aktivnosti antikorupcijskog tima OHR. Međutim, političari iz RS ne isključuju povezanost te dve priče, iako se o budućem radu ovog tima za sada ne zna mnogo. Istovremeno, u OHR za sada imaju vrlo neodređeno odgovore da li će i kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << raditi i reagovati antikorupcijski tim.

„Simptomatično je da se u medijima plasira priča o Dodiku kao kriminalcu i da se istovremeno pojavljuje ideja o antikorupcijskom timu. Kao neko ko se bavi politikom, moram to da povežem i ne mogu da se otmem utisku da deo međunarodne zajednice u BiH ne koristi demokratska i dejtonska ovlašćenja, nego pribegava ilegalnom i neustavnom delovanju", kaže sekretar SNSD Rajko Vasić. On smara da su Lajčakove mere „samo potpalile vatru na koju se sada dezinformacijama doliva benzin".

„Sada, kada je Dodik postao najmoćnija politička figura u BiH, naravno da smeta jer remeti red stvari. Ne znam čime će se sve služiti međunarodna zajednica, ali većina njihovih predstavnika u BiH uglavnom ima i par čistih i par prljavih ruku", kaže Vasić.

I lider PDP Mladen Ivanić smatra da je od OHR „sve moguće očekivati".

„Tragično je da formiranjem tog tima OHR priznaje neuspeh reforme pravosuđa, ali još više zabrinjavaju sumnje da će se taj tim prevashodno baviti pripremama za eliminaciju pojedinih političkih ličnosti. Ne znam sa kojim krugovima su sve povezani, ali to otvara prostor za političke manipulacije na koje smo, doduše, navikli", smatra Ivanić, naglašavajući da će se uskoro videti ima li istine u ovim spekulacijama.

Istovremeno, u SDA podržavaju „svaku aktivnost koja će dovesti do smanjenja korupcije", bilo da je reč o timu OHR ili domaćim institucijama. Oni smatraju da delovanje OHR tima i spekulacije o Dodikovom eliminisanju iz političkog života ne treba dovoditi u vezu.

„Ako Dodik ima svetlu prošlost, nema razloga za paniku. Štaviše, to bi mogao da bude dobar potez koji bi i njemu mogao da olakša nastojanja da zemlju izvedemo iz krize", smatra član SDA Šemsudin Mehmedović.

Ni politički analitičar Tanja Topić ne dovodi u vezu navodne američke namere prema Dodiku i rad antikorupcijskog tima OHR.

„Ovde se više radi o nameri OHR da pokaže neposlušnim političarima da ih može držati pod kontrolom jer postoji sumnja da većina njih ima oraha u džepu. Priča o američkim namerama je u domenu spekulacija i time se ne bih bavila sa analitičke strane, iako je činjenica da SAD gube strpljenje, i to su jasno pokazali", kaže Topićeva.

Ni u „Transparensi internešenelu" BiH ne žele da se bave spekulacijama, ali upozoravaju da u BiH godinama postoji jaka sprega političara sa podzemljem i organizovanim kriminalom. O konkretnim primerima takođe neće da govore „jer je to posao za istražne organe".

„Formiranje antikorupcijskog tima OHR pozdravljamo, ako ima svrhu da ojača kapacitete domaćih institucija koje očigledno do sada nisu imale snage da se uhvate u koštac sa takvim problemom. Insistiramo da svi pod istim uslovima treba da budu predmet krivične istrage, ako postoji za to opravdana sumnja", kaže portparol TI Srđan Blagovčanin. On ističe da je u istraživanjima Svetske banke, BiH ocenjena kao zemlja u kojoj je najviše izražen efekat zarobljene države, što znači da vlasti ne mogu kreirati politiku u interesu građana jer su pod jakim uticajem lobija.

OHR: Tim neće voditi istrage

Antikorupcijski tim blisko će sarađivati sa domaćim i međunarodnim institucijama i analizirati prirodu i jačinu veza između političara i kriminala, ali neće istraživati i sudski voditi slučajeve - tvrde u OHR. Iz Lajčakove kancelarije naglašavaju da su institucije BiH sposobne da vode nezavisne istrage i sudske sporove, kao i da vladavina zakona podrazumeva da su svi jednaki pred zakonom.

„I pre nego što je preuzeo dužnost, visoki predstavnik se interesovao za povezanost visokorangiranih političara sa kriminalom, terorizmom i mrežom podrške osumnjičenim za ratne zločine", navode u OHR.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.