Izvor: Blic, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nameštaj bez tendera za 55 miliona maraka

BANJALUKA - Administrativni centar RS - nova zgrada Vlade i stambeno-poslovni objekat za potrebe entitetskih i državnih institucija u Banjaluci, koštaće poreske obveznike oko 170 miliona KM. Od toga će, kako saznajemo, samo za opremanje kancelarija biti plaćeno oko 55 miliona KM.

Nepravilnosti i pre preseljenja

Iako premijer RS Milorad Dodik negira nepravilnosti u vezi sa izgradnjom zgrade Vlade, revizori su utvrdili drugačije.

Osim što su utvrdili da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zgradu koju je preuzela od „Telekoma Srpske" (17 spratova) Vlada nije uknjižila kao svoje vlasništvo, revizori su izračunali da će Vlada za stambeno-poslovni objekat (osmospratnicu) od 30.074 kvadratna metra plaćati „Integral inženjeringu" 2.234 KM, umesto 1.430 KM po kvadratu, kako je bilo predviđeno. „Rok za gotovinsko plaćanje je istekao i kupac je prihvatio plaćanje na kreditnoj osnovi sa rokom od 12 godina. Na taj način, značajno je uvećana nabavna cena objekata koja nije konačna jer je obračun kamate promenljiv".

Međutim, na koji način je Vlada RS i sa kim ugovorila opremanje oko 50.000 kvadratnih metara za oko 55 miliona KM nije poznato jer nismo uspeli da dobijemo zvaničan odgovor da li je uopšte bio raspisan javni tender za te potrebe.

Odgovore na ta pitanja nismo dobili ni u zakonski predviđenom roku od 15 dana.

Službenici za odnose sa javnošću u Vladi RS svakodnevno su nas obaveštavali da su „odgovori u završnoj fazi", a čak se i ministar finansija RS Aleksandar Džombić posredno izvinio zbog tolikog čekanja i obećao da će sam napisati i poslati odgovore. Ali, ni nakon toga, te informacije nismo dobili.

Na kraju su nas prekjuče iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS obavestili da je „premijer RS Milorad Dodik na pres konferenciji odgovorio na naša pitanja, čime su ispoštovali svoju obavezu, kao i da je nemoguće da odgovore dobijemo u pismenoj formi".

Dodik je, inače, rekao da ukupna površina obe zgrade za potrebe administrativnog centra iznosi oko 50.000 kvadratnih metara.

- Bez nameštaja, kvadrat prostora košta oko 2.300, a sa nameštajem oko 3.400 KM, u šta je uračunat i PDV - rekao je Dodik.

To znači da će izgradnja obe zgrade koštati 115, a opremanje oko 55 miliona KM.

Premijer RS, ipak, nije rekao da li je raspisan tender za nabavku kancelarijske opreme i da li će biti iskorišćen „stari" nameštaj koji trenutno koriste ministri i ostali zaposleni u Vladi RS, pozivajući se na član 5. Zakona o javnim nabavkama BiH.

Tim članom su propisani ugovori na koje se odredbe Zakona o javnim nabavkama, odnosno obaveze raspisivanja tendera, ne moraju primenjivati.

Ipak, u Agenciji za javne nabavke BiH kažu da se taj zakon ne primenjuje samo kada se za posebne namene kupuje ili iznajmljuje zemljište i druga nepokretna imovina.

„Za nabavku opreme i kancelarijskog nameštaja, Vlada RS bila je dužna da raspiše tender i izabere najpovoljnijeg ponuđača", tvrde u Agenciji.

U svakom slučaju, premijer RS, ministri, službenici Vlade RS i drugi počeće da se 1. oktobra preseljavaju u najluksuzniju i najvišu zgradu u Banjaluci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.