Najveći avion na svetu stiže u Zagreb

Izvor: Blic, 30.Okt.2013, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći avion na svetu stiže u Zagreb

Na zagrebački aerodrom "Pleso" 8. novembra prvi put će sleteti najveći avion na svetu, Antonov 225, kako bi u "leteću grdosiju" bio ukrcan transformator koji je za kupca iz Filipina izradila firma Končar energetski transformatori (KPT).

Na svetu postoji samo jedan Antonov 225, izrađen je još u doba Sovjetskog Saveza i prvi je let imao 1988. godine, piše "Večernji list" i precizira da je letilica duga 84 metra, ima raspon krila 88,4 metra i ukupno šest motora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Na zagrebačkom aerodromu u Antonov će biti ukrcan transformator vredan 5,5 miliona evra i težak 140 tona, a to će biti prvi put da KPT isporučuje svoj transformator vazdušnim putem, s obzirom da se zbog njegove velike mase do kupaca prevozi uglavnom morskim putem.

Čak ni Antonov neće moći u jednome danu da "prevali" put od Hrvatske do Filipina, pa će morati da sleće na nekoliko punktova, kako bi dolio gorivo i da bi se posada odmorila.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najveći avion na svijetu stiže u Zagreb

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Okt.2013

Na zagrebački aerodrom "Pleso" 8. novembra prvi put će sletjeti najveći avion na svijetu, Antonov 225, kako bi u "leteću grdosiju" bio ukrcan transformator koji je za kupca iz Filipina izradila firma Končar energetski transformatori (KPT).

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.